Τα νέα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, που επεξεργάστηκε το Green Tank για τον Απρίλιο, δείχνουν την επαναφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στους κύριους προμηθευτές της χώρας.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για τη σταδιακή απόσυρση των ρωσικών υδρογονανθράκων από την ευρωπαϊκή αγορά, προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών, με σημαντική μείωση του ρωσικού αερίου έως το τέλος του 2025.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2025, το ρωσικό αέριο κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές, ξεπερνώντας το LNG κατά 1,1 TWh. Από τον Νοέμβριο του 2024, το ρωσικό αέριο εισάγεται αποκλειστικά μέσω αγωγού, ενώ οι εισαγωγές LNG έχουν μηδενιστεί.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Eurostat (Μάρτιος 2025), η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (28,4%) στην κατανάλωση αερίου μεταξύ 2024 και 2025 για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους στην Ε.Ε.-27. Μόνο πέντε κράτη-μέλη μείωσαν την κατανάλωση, με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Εσθονία να καταγράφουν μείωση άνω του 20%. Αντίθετα, 19 κράτη-μέλη αύξησαν την κατανάλωση, με την Αυστρία και την Κροατία να ξεπερνούν επίσης το 20% στην αύξηση.
Κατανάλωση τον Απρίλιο
Για τον Απρίλιο, τα στοιχεία δείχνουν τη χαμηλότερη εγχώρια κατανάλωση αερίου των τελευταίων 17 μηνών.
Για πρώτη φορά το 2025, η μηνιαία χρήση αερίου για ηλεκτρισμό μειώθηκε συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στα δίκτυα καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση (58,2%).
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΔΕΣΦΑ, η συνολική κατανάλωση αερίου για τον Απρίλιο 2025 ήταν 3,92 TWh, επίπεδο χαμηλότερο από οποιονδήποτε μήνα του 2025 και των τελευταίων 17 μηνών. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 6,5%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη βιομηχανία με 41% μείωση.
Το πρώτο τετράμηνο
Συγκεντρωτικά, για το πρώτο τετράμηνο του 2025, η συνολική κατανάλωση αερίου ανήλθε σε 24,78 TWh, υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο τετράμηνο την τελευταία πενταετία, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών καταναλώσεων του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Σε σύγκριση με το ίδιο τετράμηνο του 2024, σημειώθηκε αύξηση 21,5%. Οι τομείς του ηλεκτρισμού και των δικτύων παρουσίασαν αύξηση, ενώ η βιομηχανία σημείωσε μείωση κατά 21,1%.
Ο καταμερισμός της κατανάλωσης παραμένει ο ίδιος, με τον ηλεκτρισμό να καλύπτει το 63,5% της συνολικής κατανάλωσης. Στη συνέχεια ακολουθούν τα δίκτυα με 25,9% και η βιομηχανία με 10,5%. Το μερίδιο του ηλεκτρισμού έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα μερίδια των δικτύων και της βιομηχανίας έχουν μειωθεί.