Αρθρο του Χρήστου Μαζανίτη
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει συνολικά 25 δις ευρώ για την περίοδο 2025 – 2036, με σκοπό την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι περίπου:
- 8 δις θα κατευθυνθούν στην Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τα προγράμματα που απαιτεί η υλοποίηση (F-35, αναβάθμιση επιπλέον 38 F-16 σε Viper, προμήθεια ιπτάμενων τάνκερ και μεταχειρισμένα C-130),
- 8 δις θα διατεθούν στον Στρατό Ξηράς (για ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αντικατάσταση οχημάτων, αναβάθμιση Leopard και MLRS),
- 2 δις θα προορίζονται για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»,
- και 7 δις παραμένουν για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει πολλές ανάγκες, όπως νέες φρεγάτες, αναβάθμιση ΜΕΚΟ, υποβρυχίων, πυραυλακάτων ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ, νέων υποβρυχίων, κορβετών και κανονιοφόρων.
Είναι επαρκή τα χρήματα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «όχι». Υπάρχει λύση; Για την ώρα, ναι. Αυτό συνιστά το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα SAFE των 150 δις. Ωστόσο, δεν πρόκειται για επιδότηση, αλλά για μηχανισμό δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, που συνεπάγεται εγγραφή στο δημόσιο χρέος.
Η ρήτρα διαφυγής από την ΕΕ προσφέρει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα και στην εγχώρια βιομηχανία. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι πρόσθετοι πόροι δεν θα συνυπολογίζονται στα όρια δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση επιπλέον προγραμμάτων, αλλά όχι απεριόριστα.
Όσον αφορά τις προμήθειες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί το δικαίωμά της να προμηθευτεί συνολικά 40 μαχητικά 5ης γενιάς F-35. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «δεν αρκεί πια να επικεντρωνόμαστε μόνο στις ακριβές πλατφόρμες, στις φρεγάτες Belharra και στα 20+20 F-35 που θα αποκτήσει η χώρα μας».
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο enikos.gr, ότι έχει σχεδόν ακυρωθεί η συζήτηση για την ναυπήγηση της 4ης φρεγάτας FDI Belharra και φαίνεται πως κλείνει και το θέμα της προμήθειας επιπλέον μαχητικών Rafale πέραν των 24 που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.
Ωστόσο, στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν υπήρξε καμία αναφορά στα ελληνικά ναυπηγεία και στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεδομένου ότι τα περισσότερα προγράμματα είναι απόρρητα, οι πληροφορίες θα είναι περιορισμένες.
Επιπλέον, δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη εγχωρίων Τακτικών Συστημάτων Μάχης αλλά και στην παραγωγή drones για διάφορες χρήσεις, όπως περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι.
Αυτό σηματοδοτεί μια επανάσταση για τη χώρα στην επόμενη εποχή, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την ανάπτυξη της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Μέσω του προγράμματος των μικροδορυφόρων, ύψους 200 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προγραμματίζεται η εκτόξευση 15 μικροδορυφόρων μέχρι το 2026, όλοι κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δορυφόρους θερμικής απεικόνισης, πολυφασματικούς και ραντάρ.
Το έργο, που διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις, έχει ήδη προχωρήσει με την υπογραφή της πρώτης σύμβασης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας που θα δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις στην Αττική.
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης Διαστημικής Στρατηγικής για την ενίσχυση της εκτόξευσης τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου για ασφαλείς επικοινωνίες, ο οποίος θα προκύψει μέσω διαγωνισμού μεταξύ δύο υπουργείων.