Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι έχει μετατρέψει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας σε «εργαλείο εξόντωσης», καθώς οι αρχές του Ισραήλ μπλοκάρουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 2 Μαρτίου.
«Ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από το Ισραήλ έχει ξεπεράσει κάθε στρατιωτική τακτική και έχει μετατραπεί σε εργαλείο εξόντωσης», δήλωσε ο Φεντερίκο Μπορέλο, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ, σε ανακοίνωσή του.
Επίσης, τόνισε τα «σχέδια που στοχεύουν να συγκεντρώσουν τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας σε μια ακόμη πιο περιορισμένη περιοχή, μετατρέποντας τα υπόλοιπα εδάφη σε ακατοίκητα».
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι ο αποκλεισμός, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 Μαρτίου, αποσκοπεί στο να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται μετά από την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Η στρατηγική της ισραηλινής κυβέρνησης να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τις πολιτικές υποδομές της Γάζας και να περιορίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό σε μια μικρή περιοχή, συνιστά κλιμάκωση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, της εθνοκάθαρσης και των γενοκτονικών ενεργειών», σημειώνει επίσης το Human Rights Watch.
Προειδοποιήσεις για την κατάσταση στη Γάζα
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ΜΚΟ έχουν αυξήσει τις προειδοποιήσεις τους για την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια 19 και πλέον μηνών πολέμου.
Στις 7 Οκτωβρίου, 251 άνθρωποι στο Ισραήλ απήχθησαν, με 57 να παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Η Χαμάς διατηρεί επίσης τη σορό ενός Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε σε προηγούμενο πόλεμο στη Γάζα το 2014.
Πηγή: ΑΜΠΕ