Το Πακιστάν επιβεβαίωσε την Τρίτη τη δέσμευσή του στην εκεχειρία με την Ινδία, η οποία επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών στρατιωτικών συγκρούσεων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναφέρθηκε ότι θα ανταπαντήσει με πλήρη αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση από το Νέο Δελχί.
Τα σχόλια από το Ισλαμαμπάντ ήρθαν σε αντίκτυπο στην ομιλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος τη Δευτέρα προειδοποίησε το Πακιστάν ότι η Ινδία μπορεί να στοχεύσει και πάλι «τρομοκρατικά καταφύγια» πέρα από τα σύνορα αν προκύψουν νέες επιθέσεις, χωρίς να επηρεάζεται από «πυρηνικό εκβιασμό».
Οι δύο γείτονες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αντάλλαξαν πυραύλους και drones στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις του άλλου, μετά από τις ισχυρισμούς της Ινδίας ότι έπληξε θέσεις «τρομοκρατικής υποδομής» στο Πακιστάν και το Πακιστανικό Κασμίρ, σε απάντηση επίθεσης κατά Ινδουιστών τουριστών στο Ινδικό Κασμίρ που είχε ως αποτέλεσμα 26 θανάτους.
Το Πακιστάν υποστήριξε ότι οι θάνατοι αφορούσαν πολίτες και αρνείται τις κατηγορίες της Ινδίας για ανάμειξή του στην επίθεση στο Κασμίρ.
Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι από τις επιθέσεις ανέρχονταν σε 40 πολίτες και 11 στρατιωτικούς, ενώ η Ινδία ανέφερε τουλάχιστον 5 στρατιώτες και 16 πολίτες που σκοτώθηκαν.
Αυτή ήταν η πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 30 χρόνια, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε εκεχειρία το Σάββατο μετά από διπλωματικές επαφές και πίεση από τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν απέρριψε κατηγορηματικά τους «προκλητικούς ισχυρισμούς» του Μόντι, χαρακτηρίζοντας τους ως επικίνδυνη κλιμάκωση, και δήλωσε ότι «το Πακιστάν παραμένει αφοσιωμένο στην πρόσφατη κατανόηση της εκεχειρίας» και θα απαντήσει με όλα τα αναγκαία μέτρα στην όποια μελλοντική επιθετικότητα.
Οι προειδοποιήσεις του Μόντι
Η Ινδουιστική πλειοψηφία κυβερνάει το ένα μέρος της περιοχής των Ιμαλαΐων του Κασμίρ, ενώ το Πακιστάν διεκδικεί το υπόλοιπο. Οι δύο χώρες έχουν διεξάγει δύο από τους τρεις πολέμους τους από την ανεξαρτησία το 1947, με πολλές άλλες περιορισμένες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων το 1999 και το 2019.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Μόντι επισκέφτηκε την αεροπορική βάση του Αδαμππούρ κοντά στα σύνορα, ανανεώνοντας την προειδοποίησή του προς το Πακιστάν ενώ φωτογραφιζόταν με το προσωπικό της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεν θα κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους καθοδηγητές της», δήλωσε, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας άλλης επίθεσης.
«Θα μπούμε στα κρησφύγετά τους και θα τους χτυπήσουμε χωρίς να τους δώσουμε καμία ευκαιρία», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το θέμα του εμπορίου δεν συζητήθηκε κατά τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τις εντάσεις με το Πακιστάν.
Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ηγέτες Ινδίας και Πακιστάν ήταν «αμετακίνητοι» και ότι οι ΗΠΑ «συνέβαλαν σημαντικά» στη διασφάλιση της εκεχειρίας, προσθέτοντας ότι το εμπόριο ήταν «σπουδαίος λόγος» που οι χώρες σταμάτησαν να συγκρούονται.
Συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες και των δύο χωρών είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες τη Δευτέρα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για εκεχειρία και εξετάζοντας μέτρα αποστρατικοποίησης στα σύνορα.
Το Πακιστάν δεν έχει παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Πηγή: Reuters