Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε την Πέμπτη ότι το Πακιστάν δεν θα έχει πρόσβαση σε ποτάμια όπου η Ινδία έχει δικαιώματα, μετά την επίθεση στο Κασμίρ που οδήγησε στη διακοπή μιας σημαντικής συμφωνίας για την κατανομή του νερού.
Η αναστολή της Συνθήκης για το Νερό του Ινδού, που διαπραγματεύτηκε η Παγκόσμια Τράπεζα το 1960, ήταν μία από τις ενέργειες που ανακοίνωσε η Ινδία μετά την επίθεση της 22ας Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων, κυρίως Ινδουιστών τουριστών.
Η Νέα Δελχί δήλωσε ότι η επίθεση είχε υποστήριξη από το Πακιστάν, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται. Οι δύο χώρες, με πυρηνικά όπλα, είχαν τις πιο σοβαρές στρατιωτικές συγκρούσεις τους εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10 Μαΐου.
«Το Πακιστάν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για κάθε τρομοκρατική επίθεση… Ο στρατός και η οικονομία του Πακιστάν θα το νιώσουν», δήλωσε ο Μόντι σε εκδήλωση στο βόρειο κρατίδιο Ρατζαστάν, που συνορεύει με το Πακιστάν.
Η συνθήκη του Ινδού παρέχει νερό για το 80% των αναγκών του Πακιστάν από τρεις ποταμούς προερχόμενους από την Ινδία, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η αναστολή της δεν θα έχει «άμεσο αντίκτυπο».
Ινδός ΥΠΕΞ: Αν οι τρομοκράτες είναι στο Πακιστάν, θα τους χτυπήσουμε εκεί
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των χωρών τηρείται κυρίως, με τον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή πυρών αυτή τη στιγμή, και ότι «υπήρξε κάποια επανατοποθέτηση δυνάμεων».
«Η (στρατιωτική) επιχείρηση συνεχίζεται γιατί υπάρχει σαφές μήνυμα… αν υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες, θα υπάρξει αντίκτυπος, θα χτυπήσουμε τους τρομοκράτες», τόνισε ο Τζαϊσανκάρ στον ολλανδικό ειδησεογραφικό οργανισμό NOS.
«Αν οι τρομοκράτες βρίσκονται στο Πακιστάν, θα τους χτυπήσουμε εκεί όπου είναι», πρόσθεσε.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Πακιστάν στα σχόλια των Μόντι και Τζαϊσανκάρ.
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν μια τεταμένη σχέση από την ανεξαρτησία τους το 1947, και έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, δύο εκ των οποίων αφορούσαν την περιοχή του Κασμίρ, που αμφότερες οι χώρες διεκδικούν αλλά κατέχουν εν μέρει.
Η Νέα Δελχί κατηγορεί επίσης το Πακιστάν για την υποστήριξη ισλαμιστών αυτονομιστών που πρωτοστατούν στις συγκρούσεις στην περιοχή του Κασμίρ, κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει.
Οι δύο χώρες έχουν λάβει πολλά μέτρα εναντίον του άλλου μετά την επίθεση του Απριλίου, όπως η αναστολή του εμπορίου, το κλείσιμο χερσαίων συνόρων και η αναστολή των περισσότερων βίζας.
Πηγή: Reuters