Υπάρχει ένα φυτό που θεωρείται πένθιμο, καθώς οι πενθούντες το χρησιμοποιούσαν σε νεκρικές τελετές φτιάχνοντας στεφάνια. Ωστόσο, αυτό το φυτό είναι επίσης πολύ υγιεινό, περιέχοντας αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις που υποστηρίζουν την πέψη. Ποιο είναι αυτό το «πένθιμο φυτό»;
Ποιο είναι το «πένθιμο φυτό» και πώς ενισχύει την υγεία
Ο λόγος για το σέλινο, ένα φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα καρότα και τον μαϊντανό. Διαθέτει μακριά και τραχιά ανοιχτόχρωμα πράσινα στελέχη, τα οποία αναπτύσσονται σε τσαμπιά των 8-10. Τα στελέχη καταλήγουν σε φύλλα στην κορυφή, τα οποία είναι βρώσιμα, αν και συχνά πετάγονται. Το σέλινο έχει ήπια, γήινη και ελαφρώς πιπεράτη γεύση.
Διατροφικό προφίλ του σέλινου
Μια μερίδα 80g ωμού σέλινου περιέχει:
- 6 kcal / 24 kJ
- 0,4g πρωτεΐνη
- 0,2g λίπος
- 0,7g υδατάνθρακες
- 1,2g φυτικές ίνες
- 256mg κάλιο
Οφέλη του σέλινου για την υγεία
- Υποστήριξη της καρδιοαγγειακής υγείας
- Βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας
- Μείωση της φλεγμονής
- Ενίσχυση της μνήμης
- Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
- Υποβοήθηση της διαχείρισης βάρους
1. Υποστήριξη της καρδιοαγγειακής υγείας
Το σέλινο, αν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, που είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Συμπεριλαμβάνει επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, ουσίες σημαντικές για τη σωστή πήξη του αίματος.
Επιπλέον, το σέλινο είναι πηγή φλαβονοειδών, που προσφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιοαγγειακή υγεία. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
2. Υποστήριξη της πεπτικής λειτουργίας
Το σέλινο είναι πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι κρίσιμες για την πέψη. Μια μελέτη του 2010 σε ζώα έδειξε ότι το εκχύλισμα σέλινου μπορεί να προστατέψει τον πεπτικό βλεννογόνο και να μειώσει τον κίνδυνο γαστρικών ελκών.
3. Μείωση της φλεγμονής
Ως πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, το σέλινο έχει δείξει σε μελέτες σε ζώα ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, γεγονός που το καθιστά πιθανώς χρήσιμο για άτομα με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες ανθρωποκεντρικές έρευνες.
4. Βελτίωση της μνήμης
Μια μελέτη του 2017 σε ζώα αποκάλυψε ότι το εκχύλισμα σέλινου μπορεί να αντισταθμίσει τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με τη γήρανση και την κατάθλιψη. Σημειώθηκαν θετικά αποτελέσματα και σε ποντίκια με άνοια και Alzheimer, παρόλο που απαιτούνται κι εδώ περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους.
5. Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα
Με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το σέλινο είναι ιδανικό για άτομα που πρέπει να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης.
6. Διαχείριση του βάρους
Χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες, το σέλινο μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, αν και ο ισχυρισμός ότι έχει «αρνητικές θερμίδες» δεν ισχύει. Ωστόσο, η συνδυασμένη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό μπορεί να βοηθήσει στη χόρταση, μειώνοντας την επιθυμία για επιπλέον θερμίδες.
Πηγή: oloygeia.gr
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέα εναλλακτική θεραπεία μειώνει την κόπωση και το άγχος – Ελπιδοφόρα μελέτη