Ένα σημαντικό επίτευγμα, που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε μακρινό όραμα, πέτυχε ο όμιλος ONEX στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Πάνος Ξενοκώστας και η ομάδα του κατάφεραν να ανα revive τις δύο μονάδες, επισκευάζοντας συνολικά 700 πλοία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 700στό πλοίο είναι το ελληνικών συμφερόντων «Neptune Odyssey», ιδιοκτησίας της κας Μελίνας Τραυλού, προεδρεύτριας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Neptune Group.
Όπως επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, πέντε χρόνια από την αρχή αυτής της προσπάθειας, πρώτα στη Σύρο και τώρα στην Ελευσίνα, η επισκευή του 700ού πλοίου δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα αριθμητικό στόχο, αλλά αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί – και πάλι – να αναδειχθεί στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.
Εξέφρασε την εκτίμησή του για την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, που έδειξε την εμπιστοσύνη της από την αρχή. «Η εμπιστοσύνη τους μας κινητοποιεί. Αν δεν είχαν πιστέψει σε εμάς, δεν θα ήμασταν εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Ανάπτυξης, πρώτα του Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια του Τάκη Θεοδωρικάκου, και του υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Υπογράμμισε ότι η ONEX ήταν το πρώτο ναυπηγείο παγκοσμίως που χρηματοδοτήθηκε από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ – DFC, προσθέτοντας ότι αυτή η πορεία δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς τις ενέργειες εξυγίανσης της προηγούμενης κυβέρνησης και τις προσπάθειες των Ευάγγελου Αποστολάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη.
Μελλοντικά Σχέδια
Ο επικεφαλής της ONEX περιέγραψε τα σχέδιά του για το μέλλον, τονίζοντας ότι τα δύο ναυπηγεία δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στην επισκευή πλοίων. «Το όραμα της ΟΝΕΧ είναι να μετατραπούν τα ναυπηγεία σε κόμβους ενεργειακής μετάβασης, εθνικής ασφάλειας, αμυντικής βιομηχανίας και υποστήριξης της ναυτιλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης σε σχέδια κατασκευής πλοίων, όπως ρυμουλκά και ferries, καθώς και σε συνεχείς επενδύσεις, όπως η μετάβαση από αμμοβολές σε υδροβολές και η ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης και αφαλάτωσης νερού.
Ο κ. Ξενοκώστας κατέληξε: «Η επισκευή του “Neptune Odyssey” δεν είναι απλό νούμερο. Είναι η απόδειξη ότι το ελληνικό ναυπηγείο μπορεί να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης, στρατηγικής και διεθνούς ανταγωνιστικότητας».
Το “Neptune Odyssey”
Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, αναφέρθηκε στη γενικότερη επιστροφή της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην ομιλία της. «Το “Neptune Odyssey”, το 700ό σας και το 4ο για εμάς πλοίο που επισκευάζεται εδώ, τηρεί την τελική συνεργασία μας, και επιβεβαιώνει την επιστροφή της ελληνικής ναυπηγοεπισκευής», δήλωσε.
Τόνισε τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, που είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη ναυτοσύνη και την ιστορική τεχνογνωσία μας στο χώρο αυτό. «Η ελληνική ναυτιλία προσφέρει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και ανάπτυξή σας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία».
Η Ελληνική Σημαία
Η κα. Τραυλού έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική σημαία, σημειώνοντας ότι το «Neptune Odyssey» θα πλέει με αυτή. «Χρειάζεται υποστήριξη το ελληνικό νηολόγιο, τόσο από μας όσο και από την Πολιτεία, ώστε να γίνει ελκυστική επιλογή», υπογράμμισε.
Περισσότερα από 5.800 Πλοία
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στον ελληνόκτητο στόλο, που έχει ξεπεράσει τα 5.800 πλοία, ένα στοιχείο που προσφέρει μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα. «Όποιος διαπραγματεύεται με την Ελλάδα γνωρίζει τη σημασία της ελληνικής σημαίας», ανέφερε.
Αναφορικά με τα ναυπηγεία, τόνισε την επιλογή της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξοπλισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ναυπηγείων στην παραγωγή νέων σκαφών με νομιμότητα και διαφάνεια.
Η κυβέρνηση, με τη στήριξη των ΗΠΑ μέσω της DFC, ενισχύει την επένδυση της ONEX, λέγοντας ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να γίνουν πλατφόρμες γεωπολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.
Κατασκευή στην Ελλάδα
«Στοίχημά μας είναι το “Made in Greece” στην κατασκευή πλοίων και ναυπηγοεπισκευής να γίνει ιστορία επιτυχίας που θα τιμά την πατρίδα μας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναφέρθηκε στη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου του, που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ναυπηγείου μέσω της DFC, και υπογράμμισε τη σημασία του «εθνικού στοιχήματος» που συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η παρουσία της προεδρεύτριας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σηματοδοτεί τη σύνδεση της επένδυσης της ONEX με την εμπιστοσύνη της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς ευχήθηκε το «Neptune Odyssey» να είναι η αρχή για χιλιάδες πλοία που θα επισκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία.
«Η Ελλάδα, με έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς στόλους, χρειάζεται μια ναυπηγική βιομηχανία αντάξια της παράδοσής της», επισήμανε. «Δεν μπορούμε να είμαστε ναυτική υπερδύναμη και να εισάγουμε τεχνογνωσία που μπορούμε να παράγουμε εδώ», πρόσθεσε.
Το όραμα της κυβέρνησης για βιομηχανική ανασυγκρότηση τονίζει τη ναυπηγική βιομηχανία ως στρατηγικό τομέα ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας. «Σκοπός μας είναι η Ελλάδα να γίνει ναυπηγικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε τη σύνδεση της αναγέννησης των ελληνικών ναυπηγείων με το νέο παραγωγικό μοντέλο, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι ναυπηγικός κόμβος με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».