Πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, καταδικάστηκε τελεσίδικα σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 375.000 ευρώ, λόγω διορισμού της συζύγου του ως κοινοβουλευτικής βοηθού χωρίς πραγματική εργασία.
Στην Ελλάδα, τέτοια ζητήματα δεν μας αφορούν, καθώς έχουμε βρει τις λύσεις μας. Η έννοια της οικογένειας υπερισχύει και ο νεποτισμός είναι άγνωστος. Πολιτική ευθύνη επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει.
Στην πραγματικότητα, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να δηλώνουμε ως ανύπαρκτα σκάνδαλα προτού καν τα ερευνήσουμε. Οι υποκλοπές ήταν μικροπροβλήματα που αφορούσαν ορισμένους «περίεργους» ιδιώτες, η υπόθεση Novartis παρουσιαζόταν ως σκευωρία, και η τραγωδία στα Τέμπη αποδόθηκε σε άσχετους παράγοντες.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ως «ευρωπαϊκό και διαχρονικό ζήτημα». Οι κύκλοι του Μαξίμου δήλωσαν ότι «μία αναφορά σε δικογραφία δεν συνεπάγεται αυτομάτως ποινικές ευθύνες». Έτσι, η δικογραφία που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ζητώντας έρευνα για τυχόν ευθύνες των Βορίδη και Αυγενάκη σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιμετωπίζεται ως απλή γραφειοκρατική διαδικασία.
Η κατάσταση είναι δύσκολα αποδεκτή εάν δεν το εξετάσουμε πιο ουσιαστικά. Πέντε υπουργοί παρακολουθούσαν τις παράνομες επιδοτήσεις για έξι χρόνια χωρίς να αντιδρούν, προφανώς πιστεύοντας ότι οι Κρητικοί βοσκοί καλλιεργούν στα ορεινά της Ελλάδας και τα βοσκοτόπια φτάνουν μέχρι τη Λιβύη.
Δύο εξ αυτών, οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης, υπέγραψαν αποφάσεις που έδιναν τη δυνατότητα σε εικονικούς αγρότες να λάβουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις. Παράλληλα, θεωρήθηκε φυσικό να δικαιούνται οι παραγωγοί βιολογικής μελισσοκομίας της Κρήτης επιδοτήσεις αξίας 170 εκατομμυρίων ευρώ.
Αφού οι υπουργοί στην Ελλάδα έχουν μόνο «διοικητική» και ποτέ «πολιτική» ευθύνη, το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες θα το πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι: τα δημόσια ταμεία και οι Έλληνες φορολογούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών αγροτών που υπέστησαν ζημίες. Έτσι, το σκάνδαλο για άλλη μια φορά θα παραμείνει πολιτικά αναπάντητο.
Διότι, όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα το νοσηρό είναι συχνά και νόμιμο, και ηθικό…