Ένα συνηθισμένο φρούτο που θα βρείτε σε κάθε κουζίνα μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχός σας στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερίνης. Ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο κομματιών αυτού του φρούτου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και να προασπίσει την καρδιακή σας υγεία.
Το κορυφαίο φρούτο για τη μείωση της χοληστερίνης
Η υψηλή χοληστερίνη, που προκαλείται από την υπερβολική παρουσία λιπαρών ουσιών στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για τα επίπεδα χοληστερίνης. Ενώ η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συμβάλλει στην αύξησή της, υπάρχουν και συγκεκριμένα τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωσή της.
Το μήλο, ένα κοινό φρούτο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι, μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρό σας σύμμαχο κατά της υψηλής χοληστερίνης. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο μήλων μπορεί να έχει «σημαντική» επίδραση στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας.
Πώς συμβάλλουν τα μήλα στη μείωση της χοληστερίνης
Η διατροφολόγος Eli Brecher επισημαίνει ότι τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως:
- βιταμίνη C,
- χαλκό,
- βιταμίνη Κ,
- βιταμίνη Ε.
Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν:
- Πηκτίνη: Αυτή η διαλυτή φυτική ίνα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης.
- Πολυφαινόλες: Αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων καθημερινά για οκτώ εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και υγιέστερα αιμοφόρα αγγεία.
Η καθηγήτρια Julie Lovegrove, κύρια συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία της καθημερινής κατανάλωσης μήλων για την καρδιακή υγεία.
Άλλα οφέλη των μήλων περιλαμβάνουν:
- Αντιοξειδωτική δράση: Οι προκυανιδίνες στα μήλα μπορεί να προσφέρουν προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Η πηκτίνη βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης και στη μείωση του κίνδυνου καρδιοπαθειών.
Σημαντική σημείωση: Ο χυμός μήλου δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη μείωσης της χοληστερίνης λόγω έλλειψης πηκτίνης.
Αποδεδειγμένα οφέλη των μήλων – Τι έδειξαν οι μελέτες
Πραγματικά, λένε ότι ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά; Μια μελέτη σε 8.000 ενήλικες, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να επισκεφτούν γιατρό.
Υπάρχουν, όμως, αδιαμφισβήτητα οφέλη για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση μήλων. Έχουν αρκετές φυτικές ίνες, περισσότερο από τα πεπόνια και διπλάσιες από τα αχλάδια. Πολλά από τα ευεργετικά τους αποτελέσματα οφείλονται στην πηκτίνη, που βρίσκεται κυρίως στη φλούδα και το πυρήνα τους.
Ο διατροφολόγος Rob Hobson αναφέρει ότι η πηκτίνη, που απαντάται επίσης στα αχλάδια και τα δαμάσκηνα, αποδεικνύεται σε μελέτες, όπως αυτή σε περιοδικό Clinical Nutrition, ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Η ενσωμάτωση δύο μήλων στη διατροφή σας καθημερινά είναι μια απλή και γευστική στρατηγική για τη μείωση της χοληστερίνης και την προστασία της καρδιοαγγειακής σας υγείας. Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα χοληστερίνης σας, μιλήστε με το γιατρό σας.