Σύμφωνα με ειδικούς, ένα συστατικό που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα γεύματα μπορεί να αποτελεί τον κρυφό αντίπαλο της υγείας του εντέρου σας. Μπορείτε να προστατέψετε το πεπτικό σας σύστημα με απλές αλλαγές στη διατροφή σας. Δείτε ποιο κοινό συστατικό θα πρέπει να αποφύγετε και ποιες εναλλακτικές έχετε για να βελτιώσετε την πεπτική σας υγεία.
Το Νο1 συστατικό που υπάρχει «σχεδόν σε κάθε γεύμα» και επιβαρύνει το έντερο
Αναμφισβήτητα, η διατροφή μας έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του εντέρου μας. Ένα κοινό συστατικό που εμφανίζεται σε πολλά καθημερινά γεύματα είναι τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια, τα οποία έχουν αποδειχθεί επικίνδυνα για την υγεία.
Ο Dr. Alexandre Olmos υποστηρίζει ότι τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το καλαμποκέλαιο, είναι επιβλαβή λόγω της συχνής παρουσίας τους σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και σάλτσες.
Στον TikTok, ο Dr. Alexandre ανέφερε τους κινδύνους αυτών των τροφίμων για την υγεία. «Πολλοί υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και κοιλιακό πόνο, χωρίς να γνωρίζουν την αιτία τους. Αυτός ο κρυφός εχθρός βρίσκεται σχεδόν σε κάθε γεύμα: το εξευγενισμένο φυτικό έλαιο είναι ένα από τα πιο βλαβερά συστατικά για το έντερο σας.»
Το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το καλαμποκέλαιο βρίσκονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ντρέσινγκ και σάλτσες ή ακόμα και σε προϊόντα που θεωρείτε υγιεινά. Ο λόγος που είναι τόσο επιβλαβή; Επειδή είναι πολύ επεξεργασμένα, οξειδωμένα και πλούσια σε φλεγμονώδη λιπαρά οξέα.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτά τα έλαια μπορούν:
- να διαταράσσουν το εντερικό μικροβίωμα,
- να ενδυναμώνουν τον κίνδυνο βλάβης του εντερικού φραγμού,
- να ενεργοποιούν γονίδια που σχετίζονται με φλεγμονές.
@dr.alexandreolmos 🚨 Este ingrediente está destruyendo tu intestino (y lo comes a diario) #SaludIntestinal #Microbiota #Antiinflamatorio #AceitesSaludables #SaludDigestiva #Epigenética #Bienestar #Nutrición ♬ sonido original – dr.alexandreolmos
Επιπτώσεις των φυτικών ελαίων στην υγεία, σύμφωνα με έρευνες
Ο Dr. Alexandre δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλούν τα φυτικά έλαια. Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition εξέτασε διάφορες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις αυτών των ελαίων στον οργανισμό.
Από τα ευρήματα της μελέτης, παρουσιάστηκαν στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου, σησαμελαίου και ελαίου καρύδας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του πεπτικού συστήματος, καθώς και άλλους τύπους καρκίνου. Στοιχεία μέτριας έως πολύ χαμηλής βεβαιότητας δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση κραμβέλαιου και σησαμελαίου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές ερευνητικές μελέτες, η ανάλυση δεν καθόρισε αιτίες και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση του αντίκτυπου αυτών των φυτικών ελαίων στην ανθρώπινη υγεία.
Υγιεινά έλαια σύμφωνα με τους ειδικούς
Ενώ ορισμένα έλαια μπορεί να είναι επικίνδυνα, άλλα έχουν αποδειχθεί ευεργετικά. Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, έχει αναγνωριστεί για τη θετική του επίδραση στην καρδιοαγγειακή υγεία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα υγιή λίπη που περιέχονται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προσφέρουν προστασία από την άνοια και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience υποδεικνύει ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανίατων ασθενειών, όπως η νόσος των κινητικών νευρώνων.
Ο καθηγητής Adrian Isaacs, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί πλήρως αυτή η σύνδεση. «Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ενίσχυση των επιπέδων ωμέγα-3 στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ωφέλιμη στη νόσο των κινητικών νευρώνων. Στο επόμενο βήμα, θα δοκιμάσουμε σε ανθρώπους να διαπιστώσουμε ποιο λιπαρό οξύ είναι πιο κατάλληλο και πώς μπορούμε να χορηγήσουμε επαρκείς ποσότητες στον εγκέφαλο.»
Η Dr. Julia Dudley, Επικεφαλής Έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, πρόσθεσε ότι η κατανόηση μιας νευροεκφυλιστικής νόσου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές θεραπείας για την άνοια. «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι πολύπλοκες, αλλά μοιράζονται αρκετές παρόμοιες γενετικές αλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι η κατανόηση των επιπτώσεών τους στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.»
«Είναι ενθουσιαστικό να παρακολουθούμε ευρήματα που προτείνουν ότι η αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι στη νόσο των κινητικών νευρώνων και τη μετωποκροταφική άνοια. Αναμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα βήματα αυτής της ερευνάς, που ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν σε νέες θεραπείες.»