Η συσχέτιση του ύπνου με τον διαβήτη είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύαμε. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα συνηθισμένο πρόβλημα ύπνου μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη της νόσου.
Το πιο συχνό πρόβλημα ύπνου που μπορεί να υποδηλώνει κίνδυνο για διαβήτη
Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι διαβήτη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τόσο οι υψηλές όσο και οι χαμηλές τιμές σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου.
Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως οργανικές βλάβες, νευρική βλάβη και λοιμώξεις. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη και πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν. Η διάγνωση απαιτεί αιματολογικές εξετάσεις που μετρούν τα επίπεδα σακχάρου.
Συμπτώματα διαβήτη και επιδράσεις στον ύπνο
Εκτός από την έντονη δίψα, συχνουρία και κόπωση, ο διαβήτης μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη ποιότητα του ύπνου. Σύμφωνα με την Diabetes UK, οι διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, ενώ επιπλοκές όπως η νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσουν πόνο που επηρεάζει την ξεκούραση.
Στην ιστοσελίδα τους, η φιλανθρωπική οργάνωση σημείωσε: «Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία και ευεξία. Ωστόσο, οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές στους διαβητικούς, και ο καλός ύπνος ίσως είναι πιο δύσκολος από ό,τι φαίνεται. Οι διακυμάνσεις των σακχάρων στο αίμα ενδέχεται να προκαλούν διαταραχές του ύπνου και επιπλοκές του διαβήτη, όπως η νευροπάθεια, με τον πόνο στα πόδια που δυσκολεύει την ξεκούραση.»
Σύμφωνα με την Diabetes UK, και οι δύο περιπτώσεις, χαμηλό και υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου με τους εξής τρόπους:
- Χαμηλό σάκχαρο (Υπογλυκαιμία): Μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επαναλαμβανόμενη υπογλυκαιμία μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου.
- Υψηλό σάκχαρο: Μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δίψα και πονοκέφαλο, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιστροφή στον ύπνο.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care το 2022 διαπίστωσε ότι άτομα που είχαν δυσκολίες στον ύπνο παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με αυτούς που δεν αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα.
Ο James Liu, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Μια αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του σακχάρου από μια παρέμβαση που μειώνει το σωματικό βάρος κατά 14 κιλά. Υπολογίζεται ότι περίπου 27.300 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40-70, που υποφέρουν συχνά από αϋπνία, θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον διαβήτη τους εάν αντιμετωπιζόταν η αϋπνία τους.»
Για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, η Diabetes UK προτείνει:
- Να είστε πιο ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Να κοιμάστε σε άνετο στρώμα και με σωστά μαξιλάρια.
- Να χαλαρώνετε τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.
- Να αποφεύγετε το αλκοόλ πριν κοιμηθείτε, καθώς μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
- Να κλείνετε τα φώτα και τις οθόνες πριν κοιμηθείτε, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να προετοιμαστεί για ύπνο.
- Να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του χώρου ή να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου σας.
- Να περιορίζετε τη χρήση των κοινωνικών δικτύων πριν κοιμηθείτε.
Άλλα συμπτώματα διαβήτη που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:
- Έντονη κόπωση
- Αυξημένες επισκέψεις στην τουαλέτα
- Διαρκής δίψα
- Ακούσια απώλεια βάρους
- Θολή όραση
- Αργή επούλωση πληγών
- Συχνές μυκητιάσεις
Εάν αντιμετωπίζετε τέτοια συμπτώματα, συνιστάται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.