Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σήμερα, όπως προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μια από τις πιο δύσκολες περιόδους αυτής της σφοδρής σύρραξης, με έναν πληθυσμό που υποφέρει από πείνα και μια εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.
Μετά από πάνω από δυόμισι μήνες αποκλεισμού, η ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να εισέρχεται με πολύ περιορισμένο ρυθμό. Όμως, όπως τόνισε, το επίπεδο βοήθειας που επιτρέπει το Ισραήλ είναι ανεπαρκές και αντιπροσωπεύει «μία σταγόνα βοήθειας όταν απαιτείται μια καταιγίδα».
Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές επιτρέπουν ξανά περιορισμένη βοήθεια στο παλαιστινιακό θύλακα. «Στις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 400 φορτηγά εγκρίθηκαν για να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, αλλά μόνο το φορτίο από 115 φορτηγά κατάφερε να μεταφορτώσει», σημείωσε ο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας «εξωφρενικά εμπόδια» και περίπλοκες διαδικασίες που επιβάλλει το Ισραήλ, οι οποίες περιορίζουν επίσης τα είδη αγαθών που μπορούν να περάσουν. Πάντως, 160.000 παλέτες με βοήθεια περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα, «αρκετές για να γεμίσουν σχεδόν 9000 φορτηγά».
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε χθες ότι τα αποθέματά του εκτός Γάζας θα μπορούσαν να θρέψουν ολόκληρο τον πληθυσμό για δύο μήνες. «Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται με φρικτές απώλειες και καταστροφές», δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι το 80% του θύλακα είναι πλέον απαγορευμένο για τον πληθυσμό.
«Εκτός από τον αριθμό των φορτηγών, είναι ζωτικής σημασίας να δούμε τη συνολική εικόνα. Χωρίς ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και οι μακροχρόνιες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι σοβαρές», προειδοποίησε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.