Σύντομα θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προεδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, χωρίς να διευκρινίσει τη λειτουργία του χωρίς εκεχειρία.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λιμού, καθώς το Ισραήλ εφαρμόζει αποκλεισμό των ανθρωπιστικών βοήθειων και σχεδιάζει να επεκτείνει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά των μαχητών της Χαμάς, μετά την παραβίαση της εκεχειρίας τον Μάρτιο.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Μάικ Χάκαμπι, ανέφερε ότι αρκετοί συνεργάτες έχουν ήδη εκφράσει τη δέσμευση τους για τη συμφωνία βοήθειας, την οποία θα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, αλλά δεν αποκάλυψε ονόματα, υποδεικνύοντας ότι οι λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν σύντομα.
«Υπήρξε θετική αρχική αντίδραση», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.
Επιπλέον, δήλωσε ότι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, ενώ άλλοι φορείς και κυβερνήσεις αναμένονται να συμβάλλουν, με εξαίρεση το Ισραήλ. Το Tikva Forum, μια ισραηλινή οργάνωση που εκπροσωπεί συγγενείς ομήρων στη Γάζα, εξέφρασε την αντίθεση της, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια θα πρέπει να εξαρτάται από την απελευθέρωση των 59 αιχμαλώτων από τη Χαμάς.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε ότι το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με το «ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτικοποίηση της βοήθειας» και προέβλεψε την αποτυχία του, καλώντας τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις να μην συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Επίσκεψη Τραμπ στο Ισραήλ
Ο Τραμπ, που επιδιώκει μια ιστορική συμφωνία για την κανονικοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει μια σημαντική ανακοίνωση πριν το ταξίδι του, και δεν ήταν σαφές εάν αυτή σχετίζεται με την ανακοίνωση του Χάκαμπι την Παρασκευή.
Αυξάνονται οι προσδοκίες για νέο σχέδιο βοήθειας για τη Γάζα, σημαντικό μετά από 19 μήνες ισραηλινού στρατιωτικού επιθέματος κατά της Χαμάς, που έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στην υποδομή της περιοχής και έχει εκτοπίσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Δεν αναμένουμε τέλεια αποτελέσματα, ιδίως στην αρχή», δήλωσε ο Χάκαμπι. «Είναι πρόκληση να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο».
Ευρωπαίοι ηγέτες και ανθρωπιστικές ομάδες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το σχέδιο του Ισραήλ, που περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια από την απώλεια της εκεχειρίας τον Μάρτιο, δίνοντας την ευθύνη στις ιδιωτικές εταιρείες για τις διανομές. Το Ισραήλ κατηγορεί οργανισμούς όπως οι Ηνωμένες Εθνές για την κατάληψη βοήθειας από τη Χαμάς, η οποία το αρνείται.
Κριτική για το σχέδιο βοήθειας
«Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν στη στρατηγική ασφάλειας, αλλά δεν θα έχουν ρόλο στη διανομή τροφίμων», δήλωσε ο Χάκαμπι.
Η ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον Χάκαμπι, «δε θα εξαρτάται από τίποτα εκτός από την ικανότητά μας να τη μεταφέρουμε στη Γάζα».
Το UNICEF επέκρινε τα σχέδια για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι μπορεί να επιδεινώσουν τις συνθήκες για τα παιδιά και τις οικογένειες.
Σύμφωνα με προτάσεις, μπορεί να ιδρυθεί ανθρωπιστική οργάνωση για τη Γάζα, με διανομή από τέσσερις «Ασφαλείς Τόπους». Ωστόσο, περιγράφεται ως αναποτελεσματικό και επιζήμιο για τον εκτοπισμένο πληθυσμό.
Ο Χάκαμπι δήλωσε ότι θα υπάρχει αρχικός αριθμός κέντρων διανομής που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν «πιθανώς πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», με στόχο να φτάσουν τελικά τα δύο εκατομμύρια.
Η ασφάλεια θα διασφαλίζεται από ιδιωτική εταιρεία, ενώ οι κανόνες εμπλοκής δεν ανακοινώθηκαν. «Τα πάντα θα ωθούνται από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.
Οι διαπραγματεύσεις για δεύτερη φάση εκεχειρίας από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο απέτυχαν. Το Ισραήλ απαιτεί πλήρη αποστράτευση της Χαμάς, κάτι που η ομάδα αρνείται.
Η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους ομήρους και να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία αν το Ισραήλ αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα.
Οι επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου 2023 σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, με 251 ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές. Η ισραηλινή επιχείρηση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 52.000 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς.
Πηγή: Reuters