Οι διαπραγματευτές του Ιράν και των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τον πέμπτο γύρο συνομιλιών την Παρασκευή. Ο μεσολαβητής Ομάν ανέφερε ότι υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση μιας δεκαετούς διαφωνίας σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.
Οι δύο πλευρές θα ανανεώσουν τις συναντήσεις τους, με ημερομηνία και τόπο που θα καθοριστούν αργότερα, σύμφωνα με πηγή που είναι κοντά στην ιρανική αντιπροσωπεία. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την αμερικανική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Ρώμη.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόοδοι, καθώς το Ομάν έκανε κάποιες προτάσεις, όμως οι συνομιλίες είναι περίπλοκες και απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις.
«Μόλις ολοκληρώσαμε έναν από τους πιο επαγγελματικούς γύρους διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να περιορίσει τις δυνατότητες της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών και να απειλήσει το Ισραήλ. Από την άλλη, η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να άρει τις σφοδρές οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν τη πετρελαιοκρατούμενη οικονομία της.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσαϊντί δήλωσε στις X ότι ο πέμπτος γύρος συνομιλιών κατέληξε σε «κάποια, αλλά όχι οριστική πρόοδο».
«Ελπίζουμε να επιλύσουμε τα εναπομείναντα ζητήματα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και αξιόπιστης συμφωνίας», είπε.
Ο Αμπάς Αραγτσί και ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ηγήθηκαν του πέμπτου γύρου συνομιλιών μέσω των μεσολαβητών από το Ομάν, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει σκληρές θέσεις απέναντι στο επενδυθέν πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να του δώσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αν και η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες και ότι οι σκοποί της είναι αυστηρά πολιτικοί.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Αραγτσί ανήρτησε στο X: «Μηδενικά πυρηνικά όπλα = έχουμε συμφωνία. Μηδενικός εμπλουτισμός = ΔΕΝ έχουμε συμφωνία. Ώρα για αποφάσεις».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν «προχωρούν στην σωστή κατεύθυνση».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στο Ιράν να έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, αλλά χωρίς να εμπλουτίζει ουράνιο, αναγνωρίζοντας ότι αυτό «δεν θα είναι εύκολο».
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει απορρίψει τα αιτήματα για σταμάτημα της διύλισης του ουρανίου ως «υπερβολικά και εξωφρενικά», προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε αποτέλεσμα.
Εμπόδια για συμφωνία
Ανάμεσα στα εμπόδια είναι η αντίσταση της Τεχεράνης να αποστείλει το σύνολο του αποθέματος υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό—ένα πιθανό υλικό για πυρηνικές κεφαλές—ή να συμμετάσχει σε συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.
Το Ιράν δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να δεχθεί κάποιους περιορισμούς στον εμπλουτισμό, αλλά απαιτεί στέρεες εγγυήσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αναιρέσει μια μελλοντική συμφωνία.
Ο Τραμπ απέρριψε το 2018 μια συμφωνία του 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, και από την επιστροφή του φέτος, έχει επαναφέρει μια πολιτική «μέγιστης πίεσης», επιβάλλοντας εκ νέου σφοδρές κυρώσεις που ταλαιπωρούν την ιρανική οικονομία.
Η Τεχεράνη έχει αντιδράσει κλιμακώνοντας τον εμπλουτισμό της πέρα από τα όρια της συμφωνίας του 2015.
Η Γουέντι Σέρμαν, πρώην αναπληρώτρια υπουργός των ΗΠΑ και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της συμφωνίας του 2015, είχε αναφέρει ότι η Τεχεράνη προβάλλει τον εμπλουτισμό ως θέμα κυριαρχίας.
«Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν όπου θα διαλύσουν κυριολεκτικά το πρόγραμμά τους και θα εγκαταλείψουν τον εμπλουτισμό τους, αν και αυτό θα ήταν το ιδανικό», είπε στο Reuters.
Ο κόστος μιας αποτυχίας στις συνομιλίες μπορεί να είναι υψηλό. Ο μεγάλος αντίπαλος του Ιράν, το Ισραήλ, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή και έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τους κληρικούς.
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ και ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, Μοσάντ, θα συμμετάσχουν επίσης σε συνομιλίες στη Ρώμη με τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο Αραγτσί τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την νομική ευθύνη εάν το Ισραήλ επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετά από δημοσίευμα ότι το Ισραήλ μπορεί να προετοιμάζει επιδρομές.
Πηγή: Reuters