Η Πολεμική Αεροπορία έχει ορίσει ημερομηνία λήξης για τα Mirage 2000-5 Mk2, αναζητώντας εναγωνίως αγοραστές ώστε να χρηματοδοτήσει την αγορά επιπλέον Rafale.
του Χρήστου Μαζανίτη
Τα Mirage 2000-5 Mk2, που έχουν ενταχθεί στην 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα από τον Μάιο του 2007, είναι 24 μονοκινητήρια αεροσκάφη. Η Ελλάδα απέκτησε συνολικά 25 αεροσκάφη αυτού του τύπου, με 15 από αυτά να είναι ολοκαίνουρια απευθείας από τη Γαλλία και τα υπόλοιπα 10 να είναι εκσυγχρονισμένα Mirage 2000 από την ΕΑΒ.
Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των όπλων, καθιστώντας τα ικανότερα για αποστολές αναχαίτισης. Ένα αεροσκάφος έχει χαθεί μετά από ατύχημα στις 12 Απριλίου 2018, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το φύλλο της Realnews της 31ης Μαρτίου 2024, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σκοπεύει να πωλήσει συνολικά 108 μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων 32 F-16 block 30, 34 F-4 Phantom, και 24 Mirage 2000-5, καθώς και 18 αδρανή Μ2000 EGM.
Η λίστα είχε τροποποιηθεί με τα Phantom να έχουν αφαιρεθεί, καθώς η Ουκρανία προτιμά F-16 και Mirage. Η Γαλλία αναδεικνύεται ως σοβαρός υποψήφιος για την προώθηση των Mirage στην Ουκρανία, εν μέσω της δυσαρέσκειας που επικρατεί από την ΕΕ προς τις πολιτικές των ΗΠΑ.
Η γαλλική πολεμική αεροπορία διαθέτει 20 Mirage από έναν στόλο περίπου 100. Η ανταλλακτική τους ικανότητα και η δυνατότητα επαναφοράς αεροσκαφών αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια πώλησης: είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ουκρανία, είτε μέσω απευθείας αγοράς από τη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία θα παραμείνει ο τελικός προορισμός.
Αν και δεν έχει διατυπωθεί επίσημη πρόταση, η απευθείας συμφωνία με τη Γαλλία φαίνεται πιο πιθανή, ανοίγοντας το δρόμο και για την προμήθεια επιπλέον Rafale από την Ελλάδα.
Ενδεχόμενος αγοραστής ήταν και η Ινδία, η οποία επιθυμούσε να διατηρήσει το στόλο της έως το 2040, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν.
Η ζυγαριά
Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το σχέδιο είναι η Πολεμική Αεροπορία να λειτουργεί με τρεις τύπους μαχητικών 4,5 και 5ης γενιάς μέχρι το 2030: F-16 Viper, Rafale, και F-35.
Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα αν τα Mirage αξίζει να αποσυρθούν πρόωρα, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρώσει 20 χρόνια υπηρεσίας και το πλεονέκτημά τους στο Αιγαίο είναι αναμφισβήτητο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας είχε υποβαθμίσει τα Mirage, με αποτέλεσμα η 331 Μοίρα να έχει μόλις 2 αεροσκάφη διαθέσιμα. Η απαξίωση οδήγησε στην απόσυρση των Μ2000 EGM, παρόλο που είχαν επιπλέον δυνατότητες.
Ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση και να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων μαχητικών στα 14. Ο νυν Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επιμένει στη συντήρηση των Mirage και προσπαθεί να επαναφέρει περισσότερα αεροσκάφη σε πτήση.
Τα Mirage 2000-5 έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στρατηγικούς πυραύλους Scalp και ΜΙCΑ και το κόστος πτήσης τους είναι 9.000 ευρώ, σε σύγκριση με 45.000 ευρώ για τα Rafale.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα Mirage πρέπει να παραμείνουν στο οπλοστάσιο, καθώς μπορούν να εκτελούν πολλαπλούς ρόλους πιο οικονομικά. Επίσης, η προσφορά τους στην αγορά είναι περιορισμένη, καθώς και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και τα ΗΑΕ διαθέτουν τα δικά τους αεροσκάφη. Επιπλέον, η ροή ανταλλακτικών από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι χαμηλή λόγω προτεραιότητας στα Rafale.