Το ελληνικό ναυτιλιακό cluster «Maritime Hellas» εξελίσσει τις ψηφιακές υπηρεσίες του και προγραμματίζει την επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών στα μέλη του στο άμεσο μέλλον.
Τα επιχειρηματικά clusters είναι κρίσιμα για τον κλάδο και την εθνική οικονομία. Χρησιμοποιώ τον πληθυντικό, καθώς στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας στην Αθήνα αναδείχθηκε ένα ακόμα cluster, αυτό της ναυπήγησης πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα clusters, και να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και τη συνολική οικονομία μέσω της υπεραξίας τους, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα σημαντική συμβολή.
Υποστηρίζω διαρκώς ότι είναι προτιμότερο να δημιουργούμε ευκαιρίες παρά να τις αναζητούμε. Πρέπει να μεταβούμε από τη θεωρία στην πράξη για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη δυναμική των clusters, εφαρμογή μιας εξωστρεφούς πολιτικής και μεταρρυθμίσεις που θα μας απαλλάξουν από τα εμπόδια του παρελθόντος.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας στην αναγέννηση των ναυπηγείων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς και στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής άμυνας, που αφορά την κατασκευή ή εκσυγχρονισμό στρατιωτικών πλοίων για τις χώρες-μέλη.
Ο Πειραιάς, ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, είναι η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Ο ελληνόκτητος στόλος κατέχει το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και διαχειρίζεται από την Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό. Η ναυτιλία, ιδίως σε αυτές τις ιστορικές συνθήκες, έχει πολλά να κερδίσει από ένα δυναμικό ναυτιλιακό cluster, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 234 μέλη σε επτά κατηγορίες.
Γνωρίζουμε ότι η ναυτιλία είναι μια εξωστρεφής δραστηριότητα και ο τομέας της ελληνικής ναυτιλίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με συνεισφορά 6,5% έως 8% στο ΑΕΠ. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων απαιτεί επενδύσεις σε τεχνολογίες και αναβάθμιση υπηρεσιών. Η ναυτιλιακή καινοτομία είναι έντονα κεφαλαιοβόρα και απαιτεί νέες γνώσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Επίσης, υφίσταται μια emerging cluster συνεργειών με την ίδρυση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, όπου τα ναυπηγεία του Κόλπου της Ελευσίνας, του Περάματος και της Χαλκίδας πρέπει να αναδείξουν τις δυνατότητές τους στην κατασκευή πολεμικών πλοίων, καθώς και άλλων τύπων σκαφών και επισκευών. Είναι ουσιώδες να αναγνωρίσουμε την σημασία αυτών των εγκαταστάσεων στη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας μας.
Για να τεθούν σε εφαρμογή οι θεωρίες περί clusters, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα οικονομικά στοιχεία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών τα τελευταία δυο χρόνια. Στη χώρα υπάρχουν 14 περιοχές με άδειες ναυπηγικών και επισκευαστικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών λιμένων όπως η Σαλαμίνα και η Θεσσαλονίκη, με 32.000 άδειες ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών να έχουν εκδοθεί το 2024 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Ναυτιλίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βιομηχανία της ναυτιλίας, με επενδύσεις και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, έχει εκδηλώσει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας την εξωστρέφεια της χώρας μας. Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία χρειάζεται να αναπτυχθεί αυτόνομα, μέσω μιας ειδικής γενικής γραμματείας, καθώς δημιουργεί προστιθέμενη αξία και συνεργάζεται με τουλάχιστον 850 ελληνικές επιχειρήσεις στο πεδίο της ναυτιλίας. Πρέπει, συνεπώς, να υποστηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε το ελληνικό ναυτιλιακό cluster, αντί να περιοριζόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις.
*Ο κ. Κορκίδης είναι Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά