Ολοένα και πιο ασαφής φαίνεται ο διαμεσολαβητικός ρόλος των ΗΠΑ στο Ουκρανικό, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν επιδεινώνονται.
Στρατηγική; Εκνευρισμός; Εσωτερική αναδίπλωση;
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο συνέβη την Τρίτη, με τον Τραμπ να προειδοποιεί τον Πούτιν ότι «παίζει με τη φωτιά»: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι ότι αν δεν ήμουν εγώ, πολλές, πραγματικά κακές εξελίξεις θα είχαν ήδη συμβεί στη Ρωσία, και μιλώ για ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ πράγματα. Παίζει με τη φωτιά!» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, όπως συνήθως με κεφαλαία και θαυμαστικά.
Οι δηλώσεις του Τραμπ, που κινούνται σε λιγότερο συνηθισμένα διπλωματικά πλαίσια, έρχονται μετά από τις σφοδρές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας, με τη χρήση drones και πυραύλων. Μόνη την Κυριακή, χτυπήθηκαν 298 drones και 69 βαλλιστικοί πύραυλοι.
Λίγες ώρες πριν από την κριτική του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει: «Κάτι συμβαίνει με αυτόν. Έχει τρελαθεί», προσθέτοντας ότι στο παρελθόν διατηρούσε «πολύ καλή σχέση» με τον Ρώσο ηγέτη, αλλά τώρα θεωρεί ότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. Παράλληλα, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας θα μπορούσε να επιφέρει την «πτώση» της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις του Τραμπ στα κοινωνικά μέσα δέχονται αυστηρή κριτική σχετικά με τη διπλωματική τους αξία, με το CNN να αναφέρει ότι είναι «άνευ νοήματος». Σημειώνεται ότι η τύχη της εκεχειρίας ή μιας ειρηνικής συμφωνίας εξαρτάται από το αν ο Τραμπ «θα έχει την τόλμη να μετατρέψει τις ρητορικές του επιθέσεις σε δράσεις κατά του Πούτιν».
Ο Τραμπ έχει δύο επιλογές εάν δεν θέλει να παραδεχθεί ότι τον κοροϊδεύει ο Πούτιν.
Η πρώτη είναι να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας—κάτι που προηγουμένως θεωρούσε ανασταλτικό για τη διπλωματία—ή να ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση νέων αποστολών όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή η επιλογή θα σημάνει πολιτική προβληματική, καθώς οι επικρίσεις του για τις δαπάνες δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία ήταν κεντρικό θέμα στη δεύτερη προεδρία του.
Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή, η οποία ενδεχομένως τρομάζει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της: ο Τραμπ να αποσυρθεί και να δηλώσει ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί την ειρήνη, και επομένως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποχωρήσουν.
Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία πιθανόν να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά αμάχων, με τις καταλήψεις εδαφών να νομιμοποιούνται, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στην αμερικανική εμπλοκή.
Αυτό δεν είναι απλώς θεωρητική συζήτηση, καθώς η τάση απομονωτισμού εντός του MAGA κινήματος δείχνει ότι οι προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του Αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για απομάκρυνση των ΗΠΑ μπορεί να κερδίσουν έδαφος.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social (ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει αν ήταν Πρόεδρος) φαίνεται να είναι ενδεικτική αυτής της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης. Όμως, υπάρχει ισχυρός λόγος για τον Τραμπ να μην επιλέξει την απομόνωση: η αξιοπιστία του διακυβεύεται μετά τις τολμηρές δηλώσεις του πως θα τερμάτιζε τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Στην παρούσα φάση, ο Τραμπ ίσως ζυγίζει τις επιλογές του, αναγνωρίζοντας ότι οι απλές εξισώσεις που πίστευε ότι είχε στη διάθεσή του είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο περίπλοκες.
Ο απόστρατος ταγματάρχης Μάικ Λάιονς το διατυπώνει καλύτερα: «Ποιον απευθύνει αυτά τα μηνύματα μέσω Truth Social; Προφανώς απευθύνονται στον Πούτιν, αλλά ίσως απευθύνονται και στο αμερικανικό κοινό για να μετρήσει την απήχηση που θα είχε η μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή».