Ο Λέων ΙΔ΄, ο πρώτος Αμερικανός Πάπας στην ιστορία, ενθρονίζεται σήμερα, Κυριακή 18 Μαΐου, ως ο 267ος Επίσκοπος Ρώμης, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης Θείας Λειτουργίας στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία κρατικών ηγετών, μελών βασιλικών οικογενειών και χιλιάδων πιστών.
Η Θεία Λειτουργία θα είναι γεμάτη συμβολισμούς και θα περιλαμβάνει την επίσημη απονομή των εμβλημάτων του παπικού αξιώματος:
- Το πάλλιον, ένα ράσο από μαλλί αρνιού που συμβολίζει την ποιμαντική φροντίδα του Πάπα και τον ρόλο του ως ποιμένα της Εκκλησίας.
- Το διάσημο δαχτυλίδι του ψαρά, που αντιπροσωπεύει την εξουσία του ως διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου, που ήταν ψαράς στο επάγγελμα και – σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία – ο πρώτος Πάπας.
Στη δίωρη Θεία Λειτουργία αναμένονται προσωπικότητες όπως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε. Σημειώνεται ότι ο Λέων ΙΔ΄ υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως ιεραπόστολος και επίσκοπος στην Περού. Γενικά, η Αγία Έδρα θα φιλοξενήσει αποστολές από πάνω από 150 χώρες.
Ο 69χρονος Πάπας, προερχόμενος από το Σικάγο, αναμένεται να δεχθεί τις διεθνείς αποστολές μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Βατικανού.
Αν και εξελέγη στις 8 Μαΐου, η παποσύνη του Λέοντα ΙΔ΄ ξεκινά επισήμως σήμερα. Η πρώτη γενική ακρόαση του κοινού είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαΐου.

Η Πρώτη του Λειτουργία
Στη λειτουργία της 9ης Μαΐου, η οποία ήταν η πρώτη του ως Πάπας, κάλεσε τον κλήρο να επιδεικνύει ταπεινότητα, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για ειρήνη και εξήγησε τη σημασία του παπικού ονόματος που διάλεξε. Σε επόμενη ομιλία του στο Βατικανό, ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Γάζα, δηλώνοντας: «Ποτέ ξανά πόλεμος».
Ο Λέων ΙΔ΄, γνωστός για την αγάπη του στο τένις, έχει ήδη συναντηθεί με δημοσιογράφους και με τον κορυφαίο τενίστα Γιανίκ Σίνερ.
Τα Σύμβολα του Παπικού Αξιώματος
Το πρωί της Κυριακής, ο Πάπας Λέων θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το popemobile για να χαιρετήσει το πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, πριν εισέλθει στη βασιλική για τη Θεία Λειτουργία. Το τελετουργικό θα ξεκινήσει με τον Πάπα να επισκέπτεται τον τάφο του Αγίου Πέτρου, συνοδευόμενος από ηγέτες Ορθόδοξων Εκκλησιών, για προσευχή. Στη συνέχεια, δύο ιερείς θα μεταφέρουν το παλλίον, το δαχτυλίδι και μια Βίβλο προς την Αγία Τράπεζα.
Οι αναγνώσεις της λειτουργίας θα εστιάσουν στον Απόστολο Πέτρο και σε κεντρικές περικοπές από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, που θεωρούνται θεμέλιο της παpapικής διακονίας. Μετά την ανάγνωση, τρεις καρδινάλιοι θα παραδώσουν τα εμβλήματα του παπικού αξιώματος στον νέο Ποντίφικα.
Σύμφωνα με το Βατικανό, το δαχτυλίδι φέρει εξωτερικά την εικόνα του Αγίου Πέτρου και στο εσωτερικό έχει χαραγμένο το όνομα «Leo XIV» και το παπικό οικόσημο. Το δαχτυλίδι συμβολίζει τον δεσμό του Πάπα, ως Επίσκοπος Ρώμης, με την Εκκλησία, όπως άλλωστε όλοι οι επίσκοποι φορούν δαχτυλίδι για να δηλώνουν τη σύνδεση με τη τοπική τους εκκλησία.
Αφού παραλάβει τα παπικά εμβλήματα, εκπρόσωποι απλών καθολικών από όλο τον κόσμο θα δηλώσουν πίστη και υπακοή στον νέο Πάπα, μια πράξη που στο παρελθόν ανήκε αποκλειστικά στους καρδινάλιους. Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Λέοντα ΙΔ΄ για μια Εκκλησία με ενεργότερη συμμετοχή των λαϊκών και συνεχίζει το πνεύμα μεταρρυθμίσεων του προκατόχου του, Φραγκίσκου.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Πάπας θα εκφωνήσει ομιλία ενθρόνισης, όπου αναμένεται να αναλύσει τις βασικές θεματικές που θα καθορίσουν το παpapτικό του όραμα.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Λέων ΙΔ΄ θα προσευχηθεί την Regina Caeli («Βασίλισσα των Ουρανών») και θα υποδεχθεί τις διεθνείς αποστολές στο εσωτερικό της βασιλικής.
Η Εξέλιξη των Παπικών Τελετών
Οι τελετές ενθρόνισης του Πάπα έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων. Επί αιώνες περιλάμβαναν και στέψη, με την τοποθέτηση της παπικής τιάρας στον νέο Ποντίφικα. Η τελευταία στέψη πραγματοποιήθηκε το 1963 με τον Παύλο ΣΤ΄, ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει την τιάρα και να διαθέσει τα έσοδα για φιλανθρωπίες. Η τιάρα αγοράστηκε από καθολικούς των ΗΠΑ και σήμερα εκτίθεται στο Βασιλικό Εθνικό Ιερό της Αμώμου Συλλήψεως στην Ουάσινγκτον.