Η αποχώρηση του Μάικλ Γουόλτς από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ περιγράφεται ως εξαναγκασμός σε παραίτηση, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Reuters. Ανάλογα με τις πληροφορίες, το σκάνδαλο Signalgate δεν ήταν η μοναδική αιτία πίσω από την ηχηρή αυτή απόλυση.
Πρόκειται για την πρώτη σημαντική αποκοπή στον στενό κύκλο της κυβέρνησης Τραμπ από τον Ιανουάριο που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Μαζί με τον Γουόλτς, αποχωρεί και ο αναπληρωτής του, Άλεξ Γουόνγκ, ειδικός σε ζητήματα Ασίας και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Ο Γουόλτς, 51 ετών και πρώην Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα, δέχτηκε κριτική από τον Λευκό Οίκο στην εμπλοκή του στο σκάνδαλο Signalgate.
Ένας από τους κύριους υποψηφίους για τη διαδοχή του είναι ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, που έχει εμπλακεί σε διπλωματικές υποθέσεις τόσο της Ρωσίας με την Ουκρανία όσο και της Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρθηκε από μια πηγή. Εξετάστηκε επίσης για θέση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Λαντάου.
Η θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι ισχυρή αλλά δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) είναι το κυριότερο όργανο στρατηγικής ασφαλείας και οι αποφάσεις του επηρεάζουν πολλές επικίνδυνες παγκόσμιες κρίσεις.
Ο Γουόλτς κατηγορήθηκε ότι πρόσθεσε κατά λάθος έναν δημοσιογράφο του Atlantic σε μια ιδιωτική συζήτηση σχετικά με μια επικείμενη αμερικανική βομβιστική επιδρομή στην Υεμένη.
Σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία και του Γουόλτς, ο Trump εκφράστηκε δηκτικά για την ανάγκη τέτοιες συνομιλίες να διεξάγονται σε ασφαλές περιβάλλον, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του. Παρ’ όλα αυτά, είχε εκφράσει εμπιστοσύνη στον Γουόλτς εκείνη την εποχή.
Ο Γουόλτς παρευρέθηκε και στη χθεσινή τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Ήταν καιρός»
Οι Δημοκρατικοί, εκνευρισμένοι με το σκάνδαλο Signalgate, καλωσόρισαν την απόλυση του Γουόλτς. «Ήταν καιρός», δήλωσε ο Γερουσιαστής Ανταμ Σιφ.
Ωστόσο, το σκάνδαλο Signalgate δεν ήταν το μόνο θέμα που επηρέασε την απόφαση για τον Γουόλτς, σύμφωνα με πηγές.
Άτομο που γνωρίζει τις δυναμικές του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ο Γουόλτς ήταν πολύ «γεράκι» για τον Τραμπ, ο οποίος γενικά είναι αντίθετος με τον πόλεμο, και ότι δεν συντόνιζε αποτελεσματικά την εξωτερική πολιτική ανάμεσα στις υπηρεσίες, κάτι που είναι κρίσιμο για έναν σύμβουλο εθνικής ασφαλείας.
«Το σύστημα δεν λειτουργούσε σωστά υπό τη διοίκηση του Γουόλτς», δήλωσε μια πηγή που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.
Η αποπομπή του Γουόλτς μπορεί να ανησυχήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, οι οποίοι τον θεωρούσαν υπερασπιστή των παραδοσιακών συμμαχιών (ΝΑΤΟ) και έναν εκπρόσωπο που μείωνε τις πιο εχθρικές απόψεις άλλων συμβούλων του Τραμπ, σύμφωνα με ξένο διπλωμάτη στην Ουάσινγκτον, που μίλησε ανώνυμα στο Reuters.