Η Τουρκία σχεδιάζει δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Αυτές οι ενέργειες συμβαδίζουν με μια περίοδο αυξημένης έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τους θαλάσσιους χάρτες χωροταξικού σχεδιασμού.
Στρατιωτικές ασκήσεις
Η Τουρκία έχει προγραμματίσει σειρά στρατιωτικών ασκήσεων για τον Μάιο, με κεντρικό στόχο την ενεργοποίηση νέων οπλικών συστημάτων και την επίδειξη των στρατοκρατικών της δυνατοτήτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με αναφορές της Turkiye.
Οι ασκήσεις αυτές, που θα διεξαχθούν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν ήδη προκαλέσει εύλογη ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και στρατιωτικών μέσων.
Θαλασσόλυκος II
Συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 17 Μαΐου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εκτελέσουν τη ναυτική άσκηση «Denizkurdu-II-2025» (Θαλασσόλυκος-II-2025) σε τρεις θαλάσσιες περιοχές: τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μονάδες από τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, τη Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων και τη Διοίκηση Ακτοφυλακής. Ο στόχος της άσκησης είναι «η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ικανότητας διοίκησης και ελέγχου των Ναυτικών Δυνάμεων, η αύξηση των επιπέδων ετοιμότητας και η ενίσχυση των δυνατοτήτων λήψης αποφάσεων σε πολυάριθμες απειλές».
Η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 20.000 άτομα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 πλοίων, υποβρυχίων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs και USVs), καθώς και επίλεκτων ομάδων κομάντο SAT και SAS. Η άσκηση θα λειτουργήσει και ως «πεδίο δοκιμών για νέα, εγχώρια αναπτυγμένα οπλικά συστήματα».
Φοίνικας της Ανατολίας
Αργότερα μέσα στον μήνα, στις 22 Μαΐου, προγραμματίζεται η διεθνής άσκηση «International Anatolian Phoenix» στην 3η αεροπορική βάση της Κόνια.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν όχι μόνο δυνάμεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ειδικές μονάδες της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, ενώ έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες να συμμετάσχουν.
Η άσκηση θα επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις μάχης, έρευνας και διάσωσης, με σκοπό «τη δοκιμή και την ενίσχυση των διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών και μονάδων».
Επιπλέον, θα δοθεί προτεραιότητα στα νέα τεχνολογικά συστήματα που έχουν ενσωματωθεί στις επιχειρήσεις της τουρκικής αεροπορίας, ειδικά εκείνα που ενισχύουν την αεράμυνα, αναφέρει η Turkiye.