Η πρόσφατη καμπάνια κατά της παχυσαρκίας που λάνσαρε η Τουρκία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, καθώς πολλοί πολίτες την αποκαλούν προσβλητική, παρεμβατική και ανυπόστατη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η εκστρατεία με τίτλο «Γνώρισε το Ιδανικό σου Βάρος, Ζήσε Υγιεινά» ξεκίνησε στις 10 Μαΐου με στόχο την εξέταση 10 εκατομμυρίων πολιτών έως τις 10 Ιουλίου.

Υγειονομικοί υπάλληλοι είναι σε επιφυλακή σε όλες τις 81 περιφέρειες της Τουρκίας, οργανωμένοι με ζυγαριές και μεζούρες, πραγματοποίησαν ελέγχους Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε δημόσιες πλατείες, εμπορικά κέντρα, στάσεις λεωφορείων και έξω από γήπεδα.

Οι πολίτες με ΔΜΣ άνω του 25 παραπέμπονται σε κρατικά Κέντρα Οικογενειακής Υγείας όπου παρέχεται δωρεάν διατροφική υποστήριξη και παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μεμίσογλου, «το 50% της κοινωνίας μας είναι υπέρβαρο».
Μάλιστα, προειδοποίησε πως «η παχυσαρκία ισοδυναμεί με ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο μέλλον».
Ωστόσο, ο ίδιος βρέθηκε επικριτής, αφού κατά τη διάρκεια της ζύγισης στην Άγκυρα διαπιστώθηκε ότι είναι κι ο ίδιος «άνω του φυσιολογικού».
«Ποιον διαιτολόγο να επισκεφτώ;» φέρεται να αναρωτήθηκε, και σε ανάρτησή του τόνισε: «Αποδείχθηκε ότι είμαι λίγο πάνω. Θα περπατάω καθημερινά».
Biraz fazlamız varmış. 😊
İş başa düştü, her gün yürüyeceğiz. 🚶🏽 pic.twitter.com/ZXuytWFxTh
— Prof. Dr. Kemal Memişoğlu (@drmemisoglu) May 15, 2025
Τα λόγια του, όμως, δεν κατέπνιξαν την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε επόμενη ανάρτησή του, αντέτεινε στους επικριτές του: «Αγαπητοί νέοι, διαβάζω τα σχόλιά σας στα social media. Είστε πολύ δημιουργικοί, αλλά το θέμα της παχυσαρκίας είναι σοβαρό».
Sevgili gençler, sosyal medyada yazdıklarınızı okuyorum.
Çok yaratıcı ve eğlencelisiniz. Ancak fazla kilo konusu ciddi. 🙂81 ilde eş zamanlı başlattığımız uygulama kapsamında ben de gönüllü olarak vücut kitle indeksimi ölçtürdüm.
Fazla kilolu kişileri Aile Sağlığı… pic.twitter.com/esXXWlBRCz
— Prof. Dr. Kemal Memişoğlu (@drmemisoglu) May 15, 2025
Μία από τις αντιδράσεις που έγινε viral προήλθε από την ψυχίατρο και ακαδημαϊκό Γκιοκμπέν Χιζλί Σαγιάρ, η οποία ανέφερε στο X: «Είχα την τύχη να μην συλληφθώ σε σημείο ελέγχου βάρους στην πλατεία Ουσκουντάρ».
Naaan, Üsküdar Meydanı’nda şişman çevirmesine yakalandım 🤭 Biraz kınayıp saldılar neyse ki…
— Gökben Hızlı Sayar🚀 (@hizlisayar) May 15, 2025
Ιδιαίτερα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια χρήστης υπογράμμισε ότι ο υπουργός «θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθεί με τους πεινασμένους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους που ζουν με τον κατώτατο μισθό».
Sağlık bakanı sokaklarda aç gezen emeklileri ve asgari ücretlileri tespit etsin
Şişmanları sonra 🙄
…— ‘Bodur& Adalet .’ (@Adalet82_82) May 13, 2025
Η εφημερίδα Evrensel επισημαίνει ότι η καμπάνια ξεκίνησε την ίδια εβδομάδα που λανσαρίστηκε στην Τουρκία ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν για την απώλεια βάρους, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια «περίεργη σύμπτωση».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 2023 περίπου το 30% των Τούρκων είναι παχύσαρκοι. Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ότι ο ΔΜΣ δεν είναι πάντα αξιόπιστος δείκτης.
Ο δρ. Άρια Σάρμα, ειδικός παχυσαρκίας στον Καναδά, επισημαίνει ότι «αν και είναι χρήσιμος για την παρακολούθηση τάσεων σε πληθυσμιακό επίπεδο, ο ΔΜΣ έχει περιορισμούς όταν εφαρμόζεται σε ατομικά επίπεδα».
Για παράδειγμα, «πολλοί αθλητές κατατάσσονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι λόγω της υψηλής μυϊκής μάζας τους».
Η Lancet Commission, που περιλαμβάνει πάνω από 50 διεθνείς ειδικούς, πρότεινε να διαγιγνώσκεται η παχυσαρκία μόνο όταν συνδέεται άμεσα με ασθένειες που προκαλούνται από αυτή.
Παρά τις αντιδράσεις, η τουρκική κυβέρνηση προβάλλει τη συγκεκριμένη καμπάνια ως έναν «εθνικό αγώνα» για τη δημόσια υγεία, αλλά πολλοί Τούρκοι την βιώνουν ως δημόσιο εξευτελισμό.