Οι τουριστικοί πράκτορες στη Βόρεια Ελλάδα προτείνουν στους πελάτες τους να ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου της Σόφιας, καθώς τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, με κορυφαίο αυτό της Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερα ακριβά.
Οι τιμές από τη Σόφια μπορεί να είναι μέχρι και 50% χαμηλότερες για ορισμένα δρομολόγια σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις αεροπορικές εταιρείες.
Τα Social Media αποπνέουν την εικόνα Ελλήνων που επιλέγουν πτήσεις από Σόφια, υποστηρίζοντας πως βρίσκουν καλύτερες τιμές και πιο βολικά δρομολόγια. Ενδεικτικά, το κόστος του λεωφορείου από Θεσσαλονίκη προς Σόφια κυμαίνεται γύρω στα 15 ευρώ (με τη FlixBus τουλάχιστον είναι πιο οικονομικό), ενώ οι μετακινήσεις είναι ευκολότερες, δεδομένου ότι η Βουλγαρία είναι πλήρες μέλος της ζώνης Σένγκεν.
Η κίνηση στα τρία βαλκανικά αεροδρόμια είναι σχεδόν αποκλειστικά διεθνής, με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να δέχεται 7,3 εκατομμύρια αφίξεις, εκ των οποίων μόνο 4,9 εκατομμύρια είναι απευθείας διεθνείς. Στο παρελθόν οι Βαλκάνιοι επέλεγαν τη Θεσσαλονίκη για πτήσεις, ενώ τώρα οι Βορειοελλαδίτες στρέφονται προς τα βαλκανικά αεροδρόμια, κυρίως αυτό της Σόφιας, λόγω πληθώρας συνδέσεων και χαμηλότερων τιμών, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.
Αύξηση στην επιβατική κίνηση στα βαλκανικά αεροδρόμια
Η σύγκριση των επιβατών που εξυπηρετούνται δείχνει την πτώση του «Μακεδονία» σε σχέση με τα γειτονικά βαλκανικά αεροδρόμια, όπως αυτά της Σόφιας, των Τιράνων και των Σκοπίων.
Πριν από μερικά χρόνια, τα αεροδρόμια αυτά ήταν πίσω. Το 2016, η Σόφια εξυπηρέτησε 4,9 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2024 θα φτάσει κοντά στα 8 εκατομμύρια (αύξηση 63%). Τα Τίρανα παρατηρούν εντυπωσιακή πρόοδο, από 2,2 εκατομμύρια επιβάτες πριν από οκτώ χρόνια σε πάνω από 10,7 εκατομμύρια (αύξηση σχεδόν 500%). Ακόμα και τα Σκόπια έχουν σημειώσει αύξηση, από 1,6 εκατομμύρια επιβάτες σε 2,9 εκατομμύρια το 2024 (αύξηση 85%).
Και όλα αυτά χωρίς τα τρία αυτά αεροδρόμια να εξυπηρετούν την περιοχή της Χαλκιδικής ή να προσφέρουν το προϊόν «ήλιος και θάλασσα», το οποίο προκαλεί μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι, ούτε να διαθέτουν δυνατές εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean και η Sky Express στην Ελλάδα.
Αντίθετα, βασίζονται κυρίως σε ξένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Wizz Air και η Ryanair, ενώ το αεροδρόμιο των Σκοπίων συνεργάζεται και με τουρκικές αεροπορικές εταιρείες.