Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη δυνατή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι της πόλης Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με αναφορά της κρατικής τηλεόρασης, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τις εκατοντάδες.
«Δυστυχώς, οι διασώστες έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον τέσσερις θανάτους», ανέφερε ο Μπαμπάκ Μαχμουντί, επικεφαλής των επιχειρήσεων αρωγής της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Το λιμάνι, που είναι σημαντικό για το εμπόριο, βρίσκεται περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, κοντά στη μεγάλη πόλη Μπαντάρ Αμπάς, η οποία επιβλέπει τα Στενά του Ορμούζ και θεωρείται το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας.
Η έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων
Περισσότερο από το 70% των εμπορευμάτων του Ιράν διακινούνται μέσω αυτού του λιμανιού, που γειτονεύει με τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνά το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Η έκρηξη προκλήθηκε από την έκρηξη αρκετών εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονταν στην περιοχή του λιμανιού Σαχίντ Ρατζάι», δήλωσε ο Μεχράντ Χασανζαντέχ, τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται πάνω από το λιμάνι.
Ένα άλλο βίντεο από κάμερα παρακολούθησης, που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Mehr, δείχνει μια έκρηξη σε υπόστεγο που προκαλεί ένα πυκνό σύννεφο καπνού και σκόνης.
Η έκρηξη ακούστηκε από περίπου 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.
«Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα περισσότερα κτίρια του λιμανιού», ανέφερε το πρακτορείο Tasnim.
Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονταν στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της έκρηξης, καθώς το Σάββατο είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν.

Κανονική λειτουργία των εγκαταστάσεων πετρελαίου
Η εθνική εταιρεία διανομής πετρελαίου ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου δεν υπέστησαν ζημιές και λειτουργούν κανονικά.
Εκρήξεις τέτοιου μεγέθους είναι σπάνιες στο Ιράν, αν και η χώρα έχει βιώσει θανατηφόρα περιστατικά τους τελευταίους μήνες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο από 50 θανάτους.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Αρεφ, έχει διατάξει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του περιστατικού και η extent των ζημιών, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.