Παρά τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ότι οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οδηγηθούν σε αποτυχία, οι επενδυτές συνεχίζουν να ελπίζουν.
Σήμερα, το ρωσικό ρούβλι σημειώνει ράλι, με το Bloomberg να αναφέρει ότι αυτό υποδηλώνει κάποιες προσδοκίες για ένα μικρό βήμα στην πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από το 2022. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ξένο νόμισμα εντός Ρωσίας παρουσιάζει σαφή μείωση.
Το ρούβλι έχει ενισχυθεί σημαντικά από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω προσδοκιών για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος διαμορφώνεται σήμερα στα 80,2237 ρούβλια ανά δολάριο – το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου 2023 – σύμφωνα με την ρωσική κεντρική τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, η ισοτιμία προκύπτει πλέον από διατραπεζικές συναλλαγές.
Mειώνεται η ζήτηση
Πέρα από τις γεωπολιτικές προσδοκίες, η αύξηση του ρουβλίου στηρίζεται επίσης από τη σταθερή προσφορά συναλλάγματος από εξαγωγικές εταιρείες και τα υψηλά επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει τα βασικά επιτόκια σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – ένα περιβάλλον που ευνοεί στρατηγικές επενδύσεων τύπου carry trade και την ενίσχυση του νομίσματος.
Η ζήτηση για ξένο νόμισμα στη Ρωσία έχει αρχίσει να υποχωρεί, και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο από την επιβολή των κυρώσεων και την αναστολή διαπραγμάτευσης δολαρίου και ευρώ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Παρά την σημαντική πτώση των τιμών πετρελαίου, οι πωλήσεις συναλλάγματος που σχετίζονται με τις εξαγωγές μειώθηκαν μόλις κατά 2%, υποδηλώνοντας ότι οι εξαγωγείς συνεχίζουν να μετατρέπουν τα κέρδη τους σε ρούβλια, όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.
Στη διεθνή εξωχρηματιστηριακή αγορά, το ρούβλι καταγράφει κέρδη άνω του 40% φέτος, ξεπερνώντας ακόμη και τον χρυσό και αναδεικνύοντας το ως το πιο κερδοφόρο επενδυτικό μέσο της χρονιάς.