Σεισμός 6,1 Ρίχτερ Ταρακούνησε την Κρήτη
Ο Εγκέλαδος ξύπνησε την Κρήτη νωρίς το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ στις 06:19, σε θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού. Παρά την ανησυχία των κατοίκων, οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι για σοβαρή ανησυχία.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 55 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, με εστιακό βάθος 37 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η δόνηση έγινε αισθητή σε σχεδόν όλη την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, καθώς και σε περιοχές της Αττικής, με πολλούς κατοίκους σε Ρέθυμνο και Λασίθι να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού είναι θετικό. «Είναι ένας σεισμός μεγαλύτερου βάθους που δεν αναμένεται να προκαλέσει καταστροφές – αντίθετα, λειτουργεί προστατευτικά ως προς την επιφάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.
Πιο αναλυτικά, ο Θανάσης Γκανάς, Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ανέφερε: «Ο σεισμός έλαβε χώρα πάνω στο ελληνικό τόξο, σε βάθος περίπου 60 χιλιομέτρων. Είναι τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους και δεν αναμένονται επιπτώσεις σε κατασκευές ή τσουνάμι, ούτε θα επηρεαστούν περιοχές όπως η Σαντορίνη».
Καμία Ενδυνάμωση της Μετασεισμικής Δραστηριότητας
Ο κ. Γκανάς σημείωσε ότι λόγω του βάθους, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία, και τα χαρακτηριστικά του σεισμού δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένη επιφανειακή επικινδυνότητα», είπε.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο εντάσσεται στα πλαίσια της αναμενόμενης σεισμικής δραστηριότητας της χώρας, ιδίως κατά μήκος του ελληνικού τόξου, που εκτείνεται από τη Ρόδο μέχρι τα Κύθηρα, μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημίες ή τραυματισμοί, μόνο περιορισμένες κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Οι σεισμολόγοι προτρέπουν τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, ενώ η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζεται από τα επιστημονικά κέντρα.