Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και θεωρείται από τους επιστήμονες ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα παγκοσμίως. Αρχικά μελετήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Ancel Keys και άλλους ερευνητές, επικεντρώθηκε στο παραδοσιακό διαιτολόγιο της Ελλάδας, ιδίως της Κρήτης, καθώς και σε εκείνα της Νότιας Ιταλίας και κάποιων περιοχών της Ισπανίας. Διαθέτοντας βασικές αρχές όπως η προτίμηση σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, η χρήση ελαιολάδου, η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (με προτίμηση σε άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο γύρω στις δύο φορές την εβδομάδα), η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών αντί αλατιού, η μέτρια κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια του γεύματος καθώς και η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών δύο φορές την εβδομάδα, με περιορισμένη χρήση τυριών και γιαουρτιού, η μεσογειακή διατροφή προσφέρει πληθώρα οφελών για το καρδιαγγειακό σύστημα, τον εγκέφαλο, το δέρμα, τη διάθεση και την υγεία συνολικά. Ωστόσο, πολλοί –ακόμα και στις χώρες που την ανέδειξαν– την ακολουθούν πλέον με τρόπο που αποκλίνει από την αυθεντική της μορφή. Διαβάστε περισσότερα.