Η ανάγκη ενίσχυσης του εμπορίου ως εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική προτεραιότητα
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ, υπό την ηγεσία του προεδρου Σταύρου Καφούνη, επισήμανε τη σημασία της στήριξης του εμπορίου μέσω δράσεων για τη χρηματοδότηση και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και τη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Δώρος Καπράλος και η Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού τομέα τόνισαν ότι καθώς οι κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου επαναστατούν και οι νέες τεχνολογίες καθορίζουν τους νικητές και τους χαμένους, το ελληνικό εμπόριο πρέπει να ισχυροποιηθεί και να υποστηρίξει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.
Αυξημένα λειτουργικά κόστη ως εμπόδιο
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε ότι τα υψηλά πάγια λειτουργικά κόστη αποτελούν κύρια αιτία της συνεχούς δυσπραγίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία, το κόστος ενέργειας αυξήθηκε από 40,1% έως 113,7% την περίοδο 2021-2024, ενώ τα ενοίκια καταστημάτων αυξήθηκαν από 17,8% έως 35,3% από το 2020 έως το 2024, παρά την επιβολή ανώτατου ορίου σε παλαιότερες μισθώσεις.
Προτάσεις για ενίσχυση του κλάδου
Η ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με κοστολογημένες προτάσεις για τη στήριξη της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Δράση της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες τρίτες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
- Προώθηση της πρωτοβουλίας “Shopping in Greece” για την ενίσχυση της σύνδεσης εμπορίου και τουρισμού, ενισχύοντας την ανάπτυξη και των δύο κλάδων.
- Προτάσεις για αναγκαίες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αφορούν την εμπορική δραστηριότητα, όπως καθυστερήσεις πληρωμών και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Στ. Καφούνης: Κεντρικός ρόλος του εμπορίου στην αναπτυξιακή πολιτική
«Το ελληνικό εμπόριο είναι ο κυρίαρχος τομέας στην οικονομία και ο μεγαλύτερος εργοδότης. Επιπλέον, προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και την καλή δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Για αυτούς τους λόγους, απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη από κοινοτικά κονδύλια, καθώς και ελαφρύνσεις σε γραφειοκρατικά και φορολογικά βάρη, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας» τόνισε ο κύριος Καφούνης. Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ στοχεύουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου, αποδεσμεύοντας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις από τις αυξήσεις λειτουργικών δαπανών και την αβεβαιότητα.