Η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του υφιστάμενου ορίου των 10.000 ευρώ σε 15.000 ή ακόμα και 18.000 ευρώ, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/285. Αυτή η οδηγία ανοίγει το δρόμο για υψηλότερα όρια απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις στις χώρες-μέλη της ΕΕ, σε συναλλαγές εντός της Ένωσης.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Σύμφωνα με την οδηγία, αναμένονται σημαντικές αλλαγές, επιτρέποντας στις μικρές επιχειρήσεις να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ χωρίς υποχρέωση ΦΠΑ, ενώ το εσωτερικό όριο κάθε κράτους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 85.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό όριο των 10.000 ευρώ κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Τσεχία που έχουν ανώτατο όριο 85.000 ευρώ, η Λιθουανία 55.000 ευρώ και η Πολωνία 40.000 ευρώ.
Η Ελλάδα υποχρεούται να ενσωματώσει την οδηγία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην υιοθέτηση έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία έχει αποστείλει επίσημη προειδοποίηση στην Αθήνα. Σε απάντηση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τη σχετική νομοθεσία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2025, όπως επίσης προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.
Οφέλη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το νέο καθεστώς αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προσφέροντάς τους φορολογική ανάσα και μειώνοντας τα διοικητικά βάρη. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις μέσω της ΑΑΔΕ για το καθεστώς απαλλαγής σε χώρες όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ στην ΕΕ και συμμορφώνονται με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.
Επιπλέον, μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ και στην Ελλάδα, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητές τους να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ, γεγονός που θα ενισχύσει την ανάπτυξη των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Το κύριο «αγκάθι»
Παρά την ευνοϊκή πρόταση, επιχειρήσεις που εντάσσονται στο καθεστώς απαλλαγής χάνουν το δικαίωμα να εκπίπτουν τον ΦΠΑ από τις αγορές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους. Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει κάθε επιχείρηση να αξιολογήσει προτού αποφασίσει αν συμφέρει να ενταχθεί στο νέο σύστημα.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές, αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με το αν το νέο όριο θα είναι 15.000 ή 18.000 ευρώ, με το Υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας φορολογικής ελάφρυνσης και της εξασφάλισης δημόσιων εσόδων. Η τελική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να εφαρμοστεί παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας τον Ιούνιο.