Ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο μπορεί να εξηγεί το πρωτοφανές μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ και μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.
Ο Θοδωρής Κολυδάς διευκρινίζει ότι δεν είναι ειδικός, εξηγώντας ότι η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» που σχηματίζεται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όπως αυτές των 400 kV) είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει πάνω από τα μακριά καλώδια, τα οποία εκτίθενται σε ατμοσφαιρικές συνθήκες.
«Όταν παρατηρούνται ξαφνικές και ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, όπως ψυχρούς ή θερμούς ανέμους, δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρα (θερμικές ανωμαλίες). Αυτές οι θερμικέςώσεις μπορεί να προκαλέσουν ταλαντώσεις στα καλώδια μέσω δύο κύριων μηχανισμών: πρώτον, μέσω θερμικής διαστολής και συστολής, όπου το μέταλλο των καλωδίων επεκτείνεται ή συστέλλεται απότομα, και δεύτερον, μέσω ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων που προκαλούν διαφοροποιήσεις στη πυκνότητα του αέρα, δημιουργώντας τοπικούς ανέμους που επηρεάζουν τα καλώδια και προκαλούν ταλαντώσεις. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση και μπορεί να οδηγήσει σε κραδασμούς και μηχανικές καταπονήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα των γραμμών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό διαφέρει από το συνηθισμένο «galloping», το οποίο προκαλείται από πάγο και άνεμο. Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», καταλήγει ο Θοδωρής Κολυδάς.
ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ;
Δεν ειμαι ειδικός, ωστόσο η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» που σχηματίζεται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας… https://t.co/99vMuLF8yU— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 28, 2025