Ο Θοδωρής Κολυδάς έκανε μια ανάρτηση σχετικά με τα ρεύματα έλξης, μετά τον τραγικό θάνατο του 30χρονου Στέφανου, που πνίγηκε στην παραλία Κάθισμα στη Λευκάδα, μόλις δύο εβδομάδες πριν τον γάμο του.
Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ και μετεωρολόγος εξηγεί μέσω ενός άρθρου που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν, τη σημασία της αναγνώρισης και αποφυγής αυτών των φαινομένων από τους λουόμενους, προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή τους.
«Κατά μέσο όρο, περίπου 350 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, με πλειονότητα θημάτων άνδρες άνω των 60 ετών. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη», σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας ότι όσοι πιαστούν σε ένα τέτοιο ρεύμα θα πρέπει να κολυμπήσουν παράλληλα με τη στεριά και να μην προσπαθήσουν να παλέψουν κατά του ρεύματος.
Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει στην ιστοσελίδα του kolydas.eu: «Τα ρεύματα έλξης (ή ρεύματα σχισμής) είναι ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που σχηματίζονται σε πολλές ακτές παγκοσμίως. Δημιουργούνται όταν ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά, προκαλώντας ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού. Αυτό το πλεόνασμα νερού ρέει στο ανοιχτό νερό μέσω της διαδρομής με τη λιγότερη αντίσταση, συχνά μέσα από βαθύτερες περιοχές, όπως υφάλους, δημιουργώντας ρεύματα έλξης.
🌊🌊🌊 ΡΕΥΜΑΤΑ ΕΛΞΗΣ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
✅ Πέρσι τέτοια εποχή δημοσίευσα αυτό το άρθρο για τα ρεύματα έλξης, πιστεύοντας ότι πρέπει να ενημερωθεί το κοινό, ιδιαίτερα στα σχολεία και τις παραλίες… pic.twitter.com/5XF6plgnQg— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 27, 2025
Κινούνται πιο γρήγορα από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή
«Συχνά εντοπίζονται στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, στις ακτές των Μεγάλων Λιμνών, στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στο Αιγαίο και Ιόνιο. Αυτά τα ρεύματα μπορούν να κινούνται με ταχύτητες έως και 8 πόδια ανά δευτερόλεπτο (8,8 km/h), ταχύτερα από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή!
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ρεύματα έλξης διαφέρουν από την παλίρροια, καθώς αυτά είναι σχετικά με την κίνηση του ύδατος κατά την παλίρροια και όχι με τα ρεύματα που προκαλούνται από τα κύματα στην παραλία. Όταν παρατηρούνται από την ακτή, τα κύματα συχνά σπάνε καθώς φτάνουν κοντά στο ανάχωμα, ενώ στα ρήγματα φτάνουν χωρίς να σπάσουν. Κατά τη διάρκεια του ρεύματος, φαίνονται αφροί να κινούνται προς την ανοικτή θάλασσα.
Πώς να προστατευθείτε από τα ρεύματα έλξης
«Α contrary to common belief, τα ρεύματα έλξης δεν τραβούν ανθρώπους στον πάτο, αλλά τους μεταφέρουν μακριά από την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι πιάνονται στο ρεύμα και προσπαθούν να κολυμπήσουν κατά της ροής με πανικό, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται. Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι η ήρεμη αντίδραση, αποφεύγοντας τον πανικό και κολυμπώντας παράλληλα με την ακτή για να ξεφύγετε από το ρεύμα. Θυμηθείτε ότι το ρεύμα είναι ένα φυσικό φαινόμενο που θα αποδυναμωθεί και θα πρέπει να παραμείνετε στην επιφάνεια αν νιώθετε κουρασμένοι, αναζητώντας βοήθεια αν χρειαστεί.»