Το βρετανικό κοινοβούλιο προγραμματίζει την έγκριση νέας νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους καταναλωτές την πρόσβαση σε γονιδιακά τροποποιημένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα παραμένουν φρέσκα για πολλές εβδομάδες, ενώ θα είναι ταυτόχρονα πιο υγιεινά, θρεπτικά, ανθεκτικά σε ασθένειες και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Η εφαρμογή της γονιδιακής επεξεργασίας με ακρίβεια είναι μια μοναδική ευκαιρία να επαναστατήσουμε την αγροτική παραγωγή στην Αγγλία. Έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις φυσικές διαδικασίες αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας εδώ και χρόνια, δημιουργώντας πιο θρεπτικά τρόφιμα, καλλιέργειες ικανές να αντεπεξέλθουν στις κλιματικές αλλαγές και φυτά ανθεκτικά σε ασθένειες. Αυτό είναι κρίσιμο για την ευημερία των αγροτών μας και για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας. Γι’ αυτό η νομοθεσία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρόκειται για υποθέσεις του μέλλοντος, ήδη διεξάγονται ερευνητικές δοκιμές, όπως ντομάτες με υψηλές ποσότητες βιταμίνης D και ζαχαρότευτλα που χρειάζονται λιγότερα φυτοφάρμακα», δήλωσε στο Independent ο Βρετανός υπουργός Επισιτιστικής Ασφάλειας και Αγροτικών Υποθέσεων, Ντάνιελ Ζάιχνερ.
Το John Innes Centre, ένα ερευνητικό ίδρυμα στη Νόριτς, έχει αναπτύξει ντομάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Μια άλλη εταιρεία από τη Νόριτς, η Tropic, έχει δημιουργήσει μπανάνες που δεν μαυρίζουν και μπανάνες ανθεκτικές στην ασθένεια του Παναμά, η οποία προκαλεί σοβαρές ζημιές στις παγκόσμιες καλλιέργειες μπανάνας. Άλλες καλλιέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ζαχαρότευλα ανθεκτικά σε ιούς, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Ο νέος νόμος προετοιμάζει το έδαφος για τις μεθόδους «γονιδιακής επεξεργασίας με ακρίβεια», οι οποίες συνιστούν στοχευμένες τεχνολογίες γονιδιακής τροποποίησης που βελτιώνουν την απόδοση και τις δυνατότητες των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων. Αυτές διαφέρουν από τις συμβατικές μεθόδους γενετικής τροποποίησης, όπου τα προϊόντα περιέχουν γενετικές αλλαγές που δεν θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω παραδοσιακής αναπαραγωγής.
Naftemporiki.gr