Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εκνευρίστηκε όταν μάθε ότι ο Έλον Μασκ επρόκειτο να συμμετάσχει σε κλειστή ενημέρωση σχετικά με την Κίνα. «Τι κάνεις εκεί ο Έλον; Προσέξτε να μην πάει», φέρεται να φώναξε στους συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Daily Mail, δίνοντας εντολή να αποκλειστεί ο δισεκατομμυριούχος από τη συνάντηση.
«Δεν επιθυμούμε έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα, αλλά αν συμβεί, είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να το αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, δεν θέλω να το αποκαλύψω σε κανέναν – και σίγουρα όχι σε έναν επιχειρηματία», δήλωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας την οργή του για τη διαρροή που αποκαλύπτει ότι ο Μασκ θα αποκτούσε εμπιστευτική ενημέρωση σχετικά με τις αμερικανικές στρατηγικές απέναντι στην Κίνα.
Η διαρροή που προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεσπάθωσε λέγοντας στους συνεργάτες του: «Τι κάνει εκεί ο Έλον; Βεβαιωθείτε ότι δεν θα πάει».
Στο Truth Social, εξαπέλυσε επίθεση στους New York Times σχετικά με την αναφορά τους. «Δεν θα είχε γίνει καμία αναφορά στην Κίνα», έγραψε.
«Πόσο ντροπιαστικό είναι που τα υποβαθμισμένα ΜΜΕ μπορούν να επινοούν τέτοιες ψευδείς πληροφορίες. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς ανυπόστατη!».

Η αντίδραση του Τραμπ ανακοινώθηκε από τον Μασκ μέσω X, ο οποίος αποκάλεσε τους New York Times «καθαρή προπαγάνδα» και προειδοποίησε ότι «αναμένω διώξεις για όσους στο Πεντάγωνο διαρρέουν κακόβουλα ψευδείς πληροφορίες στους NYT».
«Θα τους εντοπίσουμε», πρόσθεσε.
The New York Times is pure propaganda.
Also, I look forward to the prosecutions of those at the Pentagon who are leaking maliciously false information to NYT.
They will be found. pic.twitter.com/xANvLMOH5j
— Elon Musk (@elonmusk) March 21, 2025
Όπως ανέφερε το Axios, ο Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε προσωπικά την παρουσία του Έλον Μασκ σε απόρρητη κυβερνητική συνάντηση σχετικά με την Κίνα, έπειτα από τη διαρροή πληροφοριών ότι ο ιδρυτής της SpaceX θα ενημερωνόταν για στρατιωτικά σχέδια της Αμερικής.
Θυμωμένος από την κατάσταση, διέταξε την ακύρωση της συμμετοχής του Μασκ, με αποτέλεσμα αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Οι Νταν Κάλντγουελ και Ντάριν Σέλνικ, σύμβουλοι του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων από τον ίδιο λόγω εσωτερικής έρευνας για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής.
Οι λόγοι πίσω από την οργή του Τραμπ για τον Μασκ
Η δυσαρέσκεια του Αμερικανού Προέδρου δεν σχετίζεται μόνο με την παραβίαση της εμπιστευτικότητας, αλλά επίσης με τα οικονομικά συμφέροντα του Έλον Μασκ στην Κίνα.
Ο Τραμπ φέρεται να εκνευρίστηκε επειδή ο Μασκ είχε σχεδιασμένη συμμετοχή σε μια τέτοια ενημέρωση, καθώς η Tesla διατηρεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της, το Gigafactory Shanghai, εκεί, με παραγωγή περίπου του 50% των οχημάτων της.
«Ο Πρόεδρος αγαπά ακόμα τον Έλον, αλλά υπάρχουν όρια», δήλωσε πηγή στο Axios. «Ο Έλον έχει πολλές επιχειρηματικές σχέσεις στην Κίνα και καλές σχέσεις εκεί, και μια τέτοια ενημέρωση δεν ήταν καθόλου σωστή».
Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ο Τραμπ είχε επαινέσει τον Μασκ και είχε υποδεχθεί τη συμμετοχή του σε κυβερνητικές υποθέσεις, αυτή τη φορά οι σχέσεις του με την Κίνα θεωρήθηκαν ανυπόφορες.
Επιπλέον, ο ίδιος ο Τραμπ είχε διαβεβαιώσει ότι, ως επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ (DOGE), ο Μασκ δεν θα εμπλέκετο σε ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συγκρούσεις συμφερόντων.
Η συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε – χωρίς αναφορά στην Κίνα
Παρά την εντολή του Τραμπ, η επίμαχη συνάντηση στο Πεντάγωνο διεξήχθη κανονικά στις 21 Μαρτίου.
Ο Μασκ έφτασε με αυτοκινητοπομπή και υποδέχθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ.
Elon Musk is at the Pentagon with Pete Hegseth…
🔥🔥🔥 pic.twitter.com/aYdFR7AgM9
— American AF 🇺🇸 (@iAnonPatriot) March 21, 2025
Ακολούθησε μια 80 λεπτών συνάντηση με τη συμμετοχή συμβούλων και στρατιωτικών, ωστόσο –σύμφωνα με πληροφορίες από τους παρευρισκόμενους– η Κίνα δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μασκ απάντησε arrogan: «Γιατί να σου πω;», κρατώντας μυστικό το περιεχόμενο της συζήτησης.
Ακόμα και την ημέρα της συνάντησης, ο Τραμπ παρέμενε θυμωμένος, χαρακτηρίζοντας το ρεπορτάζ των New York Times ως «fake news» και απορρίπτοντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχέδια για πιθανό πόλεμο με την Κίνα.
Σημειώνεται ότι η οργή του Λευκού Οίκου δεν κατευθύνθηκε αποκλειστικά κατά του Μασκ, αλλά κυρίως κατά των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την ιστορία.
Αυτή η κρίση προήλθε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη γεωπολιτική στιγμή, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας είναι ήδη τεταμένες λόγω των εμπορικών διαφωνιών.