Σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για την τακτική μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τη Συρία, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, ‘Αχμεντ Αλ-Σάραα, πρώην ηγέτης της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διπλωματική αποκατάσταση της χώρας.
Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και ο Διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Ράμες Ραζασίνγκαμ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις.
Άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ
Στις 13 Μαΐου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, μετά από συνάντησή του με ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το αίτημα προήλθε από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ διατύπωσε πέντε αιτήματα: την εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών Αβραάμ, την αποχώρηση όλων των «ξένων τρομοκρατών» από τη Συρία, την απέλαση Παλαιστινίων μαχητών, υποστήριξη κατά της αναβίωσης του ISIS, και την ανάληψη ευθύνης για τα κέντρα κράτησης του ISIS. Αυτά αναμένονται στη συνεδρίαση.
Ακολούθως, στις 20 Μαΐου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να άρουν όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Πέντερσεν χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη, λέγοντας ότι η άρση των κυρώσεων «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περιφερειακή στήριξη και βασικές υπηρεσίες».
Οι ελληνικές θέσεις για τη Συρία
Η Αθήνα θεωρεί ότι μια σταθερή και ευημερούσα Συρία είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.
Η στήριξη της Αθήνας δεν είναι άνευ όρων: η άρση των κυρώσεων πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με σταδιακό και αναστρέψιμο τρόπο. Η προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων και μια συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Επιπλέον, η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γειτόνων της.
Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε συναντήσεις με τον μεταβατικό πρόεδρο, Αχμέντ Αλ-Σάραα, και τον Υπουργό Εξωτερικών, ‘Ασαντ Αλ-Σιμπάνι, στη Δαμασκό.
Ανθρωπιστική κρίση και ανάπτυξη
Ο κ. Ραζασίνγκαμ αναμένεται να εστιάσει στις ανάγκες πρόσβασης σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και στην επιστροφή προσφύγων και εκτοπισμένων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου ότι, χάρη σε στήριξη από Κατάρ και Σαουδική Αραβία, η Συρία αποπλήρωσε το χρέος της, επιτρέποντας την επανασύνδεση με αναπτυξιακά έργα.
Παρά την πρόοδο, η ασφάλεια στη χώρα παραμένει εύθραυστη. Τον Μάρτιο, επιθέσεις σε Αλαουίτες στην ακτή αύξησαν την ένταση, ενώ τον Απρίλιο, συγκρούσεις με Δρούζους στα περίχωρα της Δαμασκού προκάλεσαν 119 θανάτους.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να ζητήσουν μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας και την υλοποίηση της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό μηχανισμό.
Πολλές χώρες πιθανώς θα επαναλάβουν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκίαρ Πέντερσεν, και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα καλέσουν τη μεταβατική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 (Δεκ. 2015), με στόχο τη δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής και νόμιμης νομοθετικής αρχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ