Δεν είναι σπάνιο να αναπτύσσονται πολύ στενές σχέσεις και φιλικές συνδέσεις μεταξύ των συναδέλφων σε έναν εργασιακό χώρο. Ωστόσο, πίσω από τα αθώα πειράγματα, μπορεί να κρύβονται προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνδρας ενδέχεται να είναι έτοιμος να απατήσει τη σύντροφό του με κάποια συνάδελφό του.
Τα χαρακτηριστικά των ανδρών που είναι πιο πιθανό να… ξεστρατίσουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Σκοπός δεν είναι να κατηγορήσουμε κανέναν, ούτε να δημιουργήσουμε καχυποψία στο χώρο εργασίας, καθώς οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πολύπλοκοι από απλές περιγραφές χαρακτηριστικών.
Ωστόσο, οι προειδοποιητικοί δείκτες θα πρέπει να σας κάνουν να παρατηρείτε ορισμένες συμπεριφορές με σκέψη.
Τα 9 χαρακτηριστικά των ανδρών που είναι πιο πιθανό να απατήσουν τις συντρόφους τους στον χώρο εργασίας
- Αισθάνονται ότι δικαιούνται να απατήσουν
- Παραβιάζουν τα όρια
- Επιθυμία για νέες εμπειρίες
- Κακή διαχείριση του άγχους
- Ανεπίλυτες προσωπικές ανασφάλειες
- Ιστορικό παρορμητικών αποφάσεων
- Εκλογικεύουν ή υποτιμούν τη σοβαρότητα της κακής τους συμπεριφοράς
- Δεν μετανιώνουν για τα λάθη του παρελθόντος
- Διογκωμένη αίσθηση της γοητείας τους
Αισθάνονται ότι δικαιούνται να απατήσουν
Η αίσθηση της ανωτερότητας συχνά δεν είναι προφανής. Ένας άνδρας που πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να απατήσει την σύντροφό του, θεωρεί ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτόν.
Πιστεύει ότι αξίζει περισσότερη προσοχή ή αναγνώριση από τους άλλους.
Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες απιστίας – ειδικά σε περιβάλλοντα όπου επιζητεί τη προσοχή και τον θαυμασμό των συναδέλφων του.
Η αίσθηση ανωτερότητας μπορεί να έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία, μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και τις απογοητεύσεις τους, περιμένοντας από τους άλλους να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Πείθουν τον εαυτό τους ότι αξίζουν μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι παραβιάζουν τα όρια της δεοντολογίας. Αυτό μπορεί να φανεί μέσω εκφράσεων όπως “μου αξίζει” ή “δικαιούμαι”.
Αυτές οι φράσεις δείχνουν ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα κάτω από την επιφάνεια.
Παραβιάζουν τα όρια
Η διατήρηση υγιών συναισθηματικών ορίων σημαίνει ότι οι άνθρωποι κατανοούν τα όρια της δεοντολογίας και της εγγύτητας στο εργασιακό περιβάλλον.
Αυτοί που παραβιάζουν αυτά τα όρια μπορεί να στέλνουν προσωπικά μηνύματα ή να απομονώνονται σε πιο απομακρυσμένες γωνιές του γραφείου.
Ο Δρ. Gabor Maté έχει αναδείξει τη σημασία της συναισθηματικής αντίληψης, που περιλαμβάνει τον σεβασμό του προσωπικού χώρου των άλλων.
Το αθώο φλερτ μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό στον εργασιακό χώρο. Τα όρια πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Επιθυμία για νέες εμπειρίες
Ορισμένοι άνδρες έχουν την ανάγκη για περιπέτεια και έντονα συναισθήματα. Το εργασιακό περιβάλλον είναι συχνά προβλέψιμο και απαιτεί καθημερινές ρουτίνες, κάτι που μπορεί να τους φαίνεται βαρετό.
Αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες, μπορεί να στραφούν σε μια συνάδελφο για να αντισταθμίσουν την πλήξη. Δεν είναι το ίδιο το φλερτ το πρόβλημα.
Όταν όμως κάποιος διαρκώς χρειάζεται ένταση, είναι πιθανό να μην βάζει όρια σε συναισθηματικές ή ερωτικές προσεγγίσεις που πλήττουν την εμπιστοσύνη.
Η λύση είναι οι άνθρωποι αυτοί να μάθουν να βρίσκουν ενδιαφέρον στην καθημερινότητά τους. Η προσωπική ανάπτυξη και οι στόχοι μπορούν να μετατρέψουν το βαρετό εργασιακό περιβάλλον σε έναν δημιουργικό χώρο.
Κακή διαχείριση του άγχους
Στον χώρο εργασίας, το άγχος μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε αναζήτηση συναισθηματικής ή σωματικής ηρεμίας με λάθος τρόπους. Αν ένας άνδρας βιώνει έντονο άγχος χωρίς να έχει βρει τρόπους αντιμετώπισής του, μπορεί να βλέπει το φλερτ ως διέξοδο.
Μπορεί να φλερτάρει για να αποσπαστεί από τις απαιτήσεις της δουλειάς ή για να ψάξει επιβεβαίωση όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Το άγχος θολώνει τη κρίση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι, οι εργασίες με πολλές απαιτήσεις σχετίζονται με αυξημένη συναισθηματική απομάκρυνση από τη σχέση.
Όταν ο άνδρας αποστασιοποιείται από τη σύντροφό του, η αδυναμία του να διαχειριστεί το άγχος μπορεί να τον κάνει να στραφεί αλλού.
Φυσικά, το άγχος από μόνο του δεν οδηγεί στην απιστία. Απλά μειώνει την ψυχική ανθεκτικότητα και μπορεί να πυροδοτήσει αναζητήσεις για γρήγορες λύσεις.
Η τακτική άσκηση, η ανοιχτή επικοινωνία και ο διαλογισμός είναι πολύτιμοι τρόποι διαχείρισης του άγχους και της Respect των ορίων.
Ανεπίλυτες προσωπικές ανασφάλειες
Η ανασφάλεια δεν είναι πάντα προφανής. Ορισμένοι άνδρες που νιώθουν ανίκανοι, προσπαθούν να καλύψουν αυτή την αίσθηση με επικίνδυνες συμπεριφορές.
Η αναζήτηση προσοχής από μια συνάδελφο μπορεί να προσφέρει προσωρινή ενίσχυση στην αυτοπεποίθηση τους.
Οι ανεπίλυτες ανασφάλειες συχνά εκδηλώνονται μέσω αρνητικών μοτίβων στις σχέσεις, αναζητώντας επιβεβαίωση από εξωτερικές πηγές. Η απιστία σχετίζεται λιγότερο με την έλξη και περισσότερο με την ανάγκη επιβεβαίωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης.
Αυτή η συμπεριφορά είναι προβληματική όταν καταστρέφει την εμπιστοσύνη και προδίδει την αυθεντικότητα.
Ιστορικό παρορμητικών αποφάσεων
Η παρορμητικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: αν ένας άνδρας αλλάζει δουλειές συχνά ή κάνει απερίσκεπτες αγορές. Αυτή η παρορμητικότητα μπορεί να είναι η αιτία για το φλερτ ενός δεσμευμένου άνδρα στη δουλειά.
Ένας άνδρας με παρορμητική προσωπικότητα χρειάζεται να μάθει να ελέγχει τη συμπεριφορά του.
Η αυθόρμητη φύση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά απιστία – αυξάνει όμως τις πιθανότητες. Η έλλειψη σκέψης μπορεί να οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες.
Έτσι, παρατηρεί την καταστροφή μόνο όταν η ζημιά έχει ήδη συμβεί.
Εκλογικεύουν ή υποτιμούν τη σοβαρότητα της κακής συμπεριφοράς τους
Πόσες φορές έχετε ακούσει τις φράσεις “ένα αθώο φλερτ” ή “το φλερτ δεν είναι απιστία”; Αυτές οι δικαιολογίες χρησιμοποιούνται συχνά για να καλύψουν την πραγματικότητα της απιστίας.
Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
- Ο άνδρας δεν θεωρεί “σοβαρά” τα φιλικά μηνύματα με συναδέλφους.
- Φλερτάρει χωρίς να σέβεται τα συναισθηματικά όρια.
- Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και αγνοεί τα συναισθήματα της συντρόφου του.
- Υποτιμώντας τη συμπεριφορά του, αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη.
Αυτή η νοοτροπία αποτελεί πρόβλημα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχέση, η τάση να εκλογικεύει τη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στην απιστία.
Δεν έχουν μετανιώσει για τα λάθη του παρελθόντος
Οι άνδρες που μαθαίνουν από τα λάθη τους, γίνονται πιο υπεύθυνοι στο μέλλον. Αντίθετα, όταν ένας άνδρας αρνείται να παραδεχτεί τα λάθη του και κατηγορεί άλλους – όπως την γυναίκα ή τις περιστάσεις – δεν θεωρεί την απιστία ως προδοσία.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να επαναλάβει τη συμπεριφορά του στο μέλλον. Αυτό συνδέεται με την αίσθηση ευθύνης του.
Αν δεν νιώθει το βάρος των επιλογών του, η πιθανότητα επανάληψης των λαθών είναι υψηλή.
Σημαντικό είναι ότι η μεταμέλεια δεν είναι απλώς η έκφραση συγνώμης αλλά η πραγματική προσπάθεια να είναι συνεπής και ειλικρινής στη σχέση.
Διογκωμένη αίσθηση της γοητείας τους
Τέλος, ένα χαρακτηριστικό σημάδι ενός εν δυνάμει άπιστου άνδρα είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ένας άνδρας με αυξημένη ελκυστικότητα μπορεί να χρησιμοποιεί τη γοητεία του για να παραβιάσει τα όρια.
Αν είναι γοητευτικός από τη φύση του, δεν είναι απαραίτητα κακό. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν η γοητεία του επισκιάζει την αυθεντικότητα και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να αλλάξει τα δεδομένα στις σχέσεις.
Η πραγματική επικοινωνία βασίζεται στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια. Ένας άνδρας που προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους άλλους μπορεί να έχει κινήσεις που εγείρουν υποψίες.
Η κοινωνική του εικόνα μπορεί να χρησιμοποιείται για προσωπικούς σκοπούς, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα απιστίας στον εργασιακό χώρο.
Tip: Η απιστία στην εργασία μπορεί να οφείλεται και στο άγχος
Η απιστία στον χώρο εργασίας ενδέχεται να σχετίζεται με το άγχος, την αναζήτηση περιπέτειας ή την αίσθηση ανεπάρκειας σε προσωπικό επίπεδο.
Εκδηλώνεται όταν κάποιες αρνητικές τάσεις ξεφεύγουν από τον έλεγχο.
Η αναγνώριση είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αλλαγή. Με υπευθυνότητα και ουσιαστική επικοινωνία, μπορείτε να οικοδομήσετε ισχυρές και αξιόπιστες προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.