Η γονεϊκή ζωή είναι αρκετά προκλητική. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί οι γονείς, χωρίς να το καταλάβουν, να μεταδώσουν στα παιδιά τους ένα αίσθημα ανεπάρκειας. Κανείς γονέας δεν σκοπεύει να υπονομεύσει το παιδί του, ωστόσο ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν πως είναι απογοητεύσεις για τους γονείς τους.
Μικρές, ασυνείδητες ενέργειες και κάποιες κακές εκφράσεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί με τα λόγια και τις πράξεις μας, καθώς όλα τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ότι αξίζουν.
Στο άρθρο αυτό, εξετάζονται επτά συμπεριφορές των γονέων που υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους.
Επτά πράγματα που κάνουν οι γονείς και οδηγούν τα παιδιά τους σε διαρκή αίσθηση αποτυχίας
- Διαρκής κριτική – σπάνιες επαινετικές παρατηρήσεις
- Σύγκριση με άλλους
- Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
- Ελλιπής συναισθηματική υποστήριξη
- Απαξίωση των συναισθημάτων τους
- Εστίαση αποκλειστικά σε επιτεύγματα
- Υποτίμηση της προσωπικότητάς τους
Διαρκής κριτική – σπάνιες επαινετικές παρατηρήσεις
Είναι συχνό οι γονείς να εστιάζουν στις αδυναμίες των παιδιών τους. Ωστόσο, τα παιδιά ευδοκιμούν όταν λαμβάνουν επιβεβαίωση και ενθάρρυνση. Δεν είναι απαραίτητο να ακούν συνεχώς για τα ελαττώματά τους.
Ανεξαρτήτως του μεγέθους των επιτευγμάτων τους, οι γονείς πρέπει να γιορτάζουν και τις μικρές νίκες.
Η εποικοδομητική κριτική είναι χρήσιμη, αλλά χρειάζεται ισορροπία. Η υπερβολική κριτική μπορεί να προκαλέσει στο παιδί αίσθηση ανεπάρκειας, κάνοντάς το να πιστεύει ότι οι προσπάθειές του δεν αρκούν ποτέ.
Όταν το παιδί σας πετυχαίνει κάτι, θυμηθείτε να το επαινείτε χωρίς πριν να αναφέρετε τα ελαττώματα. Η αλλαγή θα είναι αισθητή.
Σύγκριση
Κάποιες φορές, οι γονείς, χωρίς να το καταλάβουν, συγκρίνουν τα παιδιά τους με άλλους. Αν το παιδί τους δεν τα πηγαίνει καλά στα αθλήματα, μπορεί να το παρακινούν να “φτάσει” έναν συμμαθητή του που πηγαίνει καλύτερα.
Ωστόσο, οι συγκρίσεις μόνο βλάβη προκαλούν. Αναγκάζοντας το παιδί τους να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους, το κάνουν να αισθάνεται αποτυχημένο.
Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εσωτερικεύσει την πεποίθηση ότι δεν είναι ικανό. Αντί να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλους, προσπαθήστε να επισημάνετε τα δικά του δυνατά σημεία και την πρόοδό του.
Κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του ικανότητες και χρειάζεται την υποστήριξη των γονιών για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Παιδιά που αισθάνονται ότι οι γονείς τους έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες είναι πιο επιρρεπή σε άγχος και κατάθλιψη. Είναι απολύτως φυσιολογικό για τους γονείς να επιθυμούν την επιτυχία του παιδιού τους, ωστόσο, όταν υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες, αυτό μπορεί να ασκήσει αφόρητη πίεση.
Ως συνέπεια, τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια τους είναι ανεπαρκής, οδηγώντας σε συνεχή απογοήτευση. Είναι θεμιτό να θέτουν υψηλούς στόχους, αλλά αυτοί πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.
Το πιο σημαντικό είναι να θυμίζετε στα παιδιά σας ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και ότι είναι μια ευκαιρία για μάθηση.
Έλλειψη συναισθηματικής διαθεσιμότητας
Η καθημερινότητα είναι συχνά γεμάτη από ευθύνες και υποχρεώσεις, όμως οι γονείς δεν πρέπει να παραμελούν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.
Όταν οι γονείς είναι φυσικά παρόντες, αλλά συναισθηματικά απομακρυσμένοι, τα παιδιά αισθάνονται παραμελημένα. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να πιστεύουν ότι είναι αποτυχίες, επειδή δεν μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή ή την αγάπη των γονιών τους.
Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τα παιδιά σας, ακούγοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, δείχνοντας ενσυναίσθηση. Αυτή η σύνδεση θα τους κάνει να νιώθουν σημαντικά και αγαπημένα, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.
Απαξίωση των συναισθημάτων τους
Πολύ συχνά, οι γονείς μπορεί να μην αναγνωρίζουν τη σημασία των συναισθημάτων των παιδιών τους. Μπορεί να απαξιώνουν αυτά τα συναισθήματα με φράσεις όπως “Θα το ξεπεράσεις” ή “Μην ανησυχείς για αυτό”.
Παρόλο που οι προθέσεις τους είναι θετικές, τέτοιες κοινοτοπίες μειώνουν την αξία των συναισθημάτων τους.
Συχνά, τα παιδιά θα αρχίσουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους, απομακρυνόμενα από τους άλλους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματα των παιδιών, προκειμένου να τα κάνουμε να νιώσουν ότι οι σκέψεις και τα αισθήματά τους έχουν αξία.
Αυτή η στάση θα ενισχύσει τη σχέση σας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους.
Εστίαση αποκλειστικά σε επιτεύγματα
Στην κοινωνία μας, που επικεντρώνεται στις επιτυχίες, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να δίνουμε υπερβολική σημασία στα κέρδη. Οι γονείς μπορεί να πιέζουν τα παιδιά τους να επιτύχουν καλούς βαθμούς και να είναι άριστα σε όλους τους τομείς.
Η υπερβολική προσοχή στην επιτυχία μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η αξία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τα επιτεύγματά τους. Σιγά-σιγά, τα παιδιά μπορεί να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι απογοητεύσεις για τους γονείς τους αν δεν είναι τέλεια.
Θα πρέπει να επιβεβαιώνετε ότι η αξία τους είναι ανεξάρτητη από τα αποτελέσματα. Ενθαρρύνετε τα να κυνηγούν τους στόχους τους και να συνεχίζουν να προσπαθούν για τα όνειρά τους. Διδάξτε τους ότι η επιτυχία είναι ένα ταξίδι μάθησης και όχι απλά ένας προορισμός.
Υποτίμηση της προσωπικότητάς τους
Κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τα δικά του ενδιαφέροντα και ταλέντα. Κάποιες φορές, οι γονείς το ξεχνούν αυτό.
Ίσως να επιθυμούν να δουν το παιδί τους να εκπληρώνει τα δικά τους πρότυπα, αντί να το αποδεχτούν όπως είναι. Αυτό προκαλεί στα παιδιά την αίσθηση της ανεπάρκειας.
Νιώθουν πίεση να κρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα και να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων.
Δείξτε στα παιδιά σας την αγάπη και την εκτίμησή σας για το πραγματικό τους εαυτό.
Συμβουλές: Οι γονείς πρέπει να ενδυναμώνουν τα παιδιά τους και όχι να τα υπονομεύουν
Η βάση της γονεϊκότητας είναι η αγάπη, παρά τα λάθη και τις παραλήψεις. Ο παιδοψυχολόγος Haim Ginott ανέφερε ότι οι πράξεις και οι λέξεις των γονέων έχουν βαθύ αντίκτυπο στα παιδιά. Κάθε φράση και κάθε προσδοκία από τους γονείς διαμορφώνει την αυτοεικόνα των παιδιών τους.
Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη αλλά και μία μοναδική ευκαιρία. Οι γονείς θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσουν κίνητρα και να στηρίξουν τα παιδιά τους, αντί να τα υπονομεύουν.
Αποδεχτείτε την προσωπικότητά τους, διαβεβαιώστε τα ότι η αξία τους είναι ανεξάρτητη από τις επιτυχίες τους. Τα παιδιά είναι αυτόνομα όντα που αξίζουν σεβασμό και αγάπη – αυτό είναι που θα τους μείνει στη μνήμη τους.
Φροντίστε οι αναμνήσεις τους μαζί σας να είναι γεμάτες από ζεστασιά και ασφάλεια, αντί να είναι φορτισμένες από το αίσθημα της ανεπάρκειας.