Πολλοί πιστεύουν ότι τα σημάδια διάλυσης ενός γάμου είναι εμφανή – όπως οι συνεχείς καυγάδες, η απιστία ή άλλες προδοσίες. Ωστόσο, οι περισσότερες σχέσεις δεν καταρρέουν ξαφνικά, αλλά οι ενδείξεις της φθοράς είναι πιο διακριτικές.
Όπως δείχνει η ψυχολογία, οι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά, την επικοινωνία και την συναισθηματική σύνδεση των συντρόφων είναι τα πρώτα προειδοποιητικά σήματα ότι υπάρχουν προβλήματα. Συνήθως, τα ζευγάρια συνειδητοποιούν την ζημιά μόνο όταν είναι αργά.
Τα θετικά νέα είναι ότι, αν εντοπίσετε τα πρώιμα σημάδια της καταστροφής, μπορείτε να παρέμβετε για να αλλάξετε την κατάσταση.
Τα 7 διακριτικά σήματα ότι ένα γάμος φθείρεται σταδιακά
- Οι συζητήσεις έχουν αποκτήσει συναλλαγματικό χαρακτήρα
- Είναι δύσκολο να στηριχθείτε ο ένας στον άλλον
- Νιώθετε άνετα μόνο όταν δεν μιλάτε
- Μικρές ενοχλήσεις φαίνονται πλέον δυσβάσταχτες
- Επιφανειακά, όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά
- Δεν έχετε πλέον διαφωνίες
- Φέρνετε στο μυαλό σας μια ζωή χωρίς τον σύντροφό σας
Οι συζητήσεις έχουν αποκτήσει συναλλαγματικό χαρακτήρα
Ένας υγιής γάμος στηρίζεται σε ουσιαστικές συζητήσεις όπου οι σύντροφοι μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και καθημερινές στιγμές. Όταν η σχέση αρχίζει να πλήττεται, οι συζητήσεις περιορίζονται σε πρακτικά θέματα, όπως: «Πήγες στο σούπερ μάρκετ;», «Κλείσαμε ραντεβού;», «Πλήρωσες το λογαριασμό;». Η συναισθηματική απόσταση που δημιουργείται είναι ανησυχητική, καθώς οι σύντροφοι γίνονται σχεδόν ξένοι. Ωστόσο, αν αναγνωρίσετε αυτήν την αλλαγή, μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις και να αρχίσετε να αναδημιουργείτε τον δεσμό σας.
Είναι δύσκολο να στηριχθείτε ο ένας στον άλλον
Αυτή η αλλαγή μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής. Και οι δύο σύντροφοι μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν στήριξη από εξωτερικούς φίλους ή συνεργάτες αντί ο ένας από τον άλλον. Ο γάμος δεν χρειάζεται να έχει διαρκείς συγκρούσεις για να δείξει απομάκρυνση – οι ήσυχες διαρροές στήριξης είναι εξίσου καταστροφικές. Αν δεν αναζητάτε ο ένας τον άλλον για παρηγοριά, είναι καιρός να σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό και να προσπαθήσετε να αναθερμάνετε τη σχέση σας.
Νιώθετε άνετα μόνο όταν δεν μιλάτε
Μια ανησυχητική ένδειξη είναι η σιωπή ανάμεσα στους συντρόφους. Όχι η ήρεμη σιωπή, αλλά η τεταμένη και άβολη. Ίσως πείτε στον εαυτό σας ότι είναι απλώς μια δύσκολη φάση, αλλά γνωρίζετε ότι η συζήτηση έχει γίνει επικίνδυνη. Όταν επικρατεί η σιωπή, μπορεί να έχει χαθεί κάτι ουσιαστικό στη σχέση σας.
Οι μικρές ενοχλήσεις έχουν γίνει ανυπόφορες
Συνήθειες που πριν δεν σας πείραζαν, τώρα σας ενοχλούν μέχρι αηδίας. Η ενοχλητική κίνηση να αφήνει τις κάλτσες του στο πάτωμα, μπορεί να σας φέρνει σε απόγνωση. Όταν οι μικρές ενοχλήσεις εκτοξεύουν την αντίδρασή σας, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ που δεν έχετε εκφράσει. Αν οι μικρότητες προκαλούν υπερβολική αντίδραση, είναι δείγμα ότι έχει συσσωρευτεί θυμός, που αν δεν εκφραστεί, μπορεί να καταστρέψει τη σχέση.
Από έξω όλα φαίνονται καλά
Ένα από τα πιο ύπουλα σήματα που δείχνει ότι ένας γάμος διαλύεται είναι ότι, επιφανειακά, όλα δείχνουν καλά. Το ζευγάρι μπορεί να εξακολουθεί να βγαίνει μαζί και να δημοσιεύει φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, ενώ η ηρεμία φαινομενικά βασιλεύει, υπάρχουν κρυφές ρωγμές στη σχέση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι εύκολο να παραβλέψετε τις δυσκολίες, αφού δεν υπάρχει έντονη ένταση. Οι πιο ήσυχοι χωρισμοί είναι συχνά και οι πιο δύσκολοι να παρατηρηθούν.
Δεν μαλώνετε
Η έλλειψη διαφωνιών μπορεί να δηλώνει ότι το ζευγάρι έχει σταματήσει να προσπαθεί. Οι καυγάδες είναι μέρος της εξέλιξης και της κατανόησης σε μια σχέση. Εάν δεν υπάρχουν συγκρούσεις, ίσως ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να νιώθουν ότι δεν έχουν φωνή ή ότι δεν ωφελούνται από την καταπολέμηση των προβλημάτων. Η αδιαφορία αντί της ενεργούς εμπλοκής σας δείχνει ότι δεν επενδύετε πια συναισθηματικά στη σχέση σας.
Φαντάζεστε μια ζωή χωρίς εκείνον
Αν η σκέψη του μέλλοντός σας χωρίς τον σύντροφό σας γίνει συχνή, αυτό είναι ένα αξιόπιστο σημάδι απομάκρυνσης. Μπορεί να μην είναι μόνο η δυσαρέσκεια στη σχέση, αλλά και η απογοήτευση με τον ίδιο τον σύντροφο. Αν αναρωτιέστε για το πώς θα ήταν χωρίς αυτόν, αξίζει να εξετάσετε γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως να δείχνει μια βαθύτερη ανάγκη για αλλαγή.