Πριν προλάβει να σβήσει η αισιοδοξία της Άγκυρας σχετικά με την πιθανότητα να αποσπάσει το «ναι» της Ουάσιγκτον για την άρση των κυρώσεων του νόμου CAATSA και την επανέναρξη της διαδικασίας πώλησης F-35, έκαναν την εμφάνισή τους ηχηρές αντιρρήσεις από Ιερουσαλήμ και Νέα Υόρκη.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Τουρκία φαίνεται να έχει βρει μια στρατηγική για την απόκτηση των F-35. Η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας, ξεκινώντας από την επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν για τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία, έχει δώσει ελπίδες στον Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να ξεπαγώσει το ζήτημα της προμήθειας των F-35 και την ακύρωση των κυρώσεων του νόμου CAATSA. Στο σχέδιο του, προγραμματίζει να θέσει τους ρωσικούς S-400 σε υποτιθέμενη αποθήκευση.
Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα έχουν θάψει κάθε τέτοια προσδοκία.
Η αρχή έγινε το Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ομογένειας για την 25η Μαρτίου, σε παρουσία Μεγάλων Τελεταρχών.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα F-35 δεν θα πωληθούν στην Τουρκία», ανέφερε με έμφαση ο Γκρέγκορι Μικς, επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο οποίος ανήκει στους Δημοκρατικούς, αλλά είναι ένας από τους 4 βουλευτές με δικαίωμα βέτο για την πώληση των F-35 και την άρση των κυρώσεων CAATSA.
Ο Μικς έχει ιστορικό επικριτικών δηλώσεων σχετικά με την Τουρκία, καθώς και το 2023 είχε συνεργαστεί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής, Μάικλ ΜαΚόλ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα F-35 ανεξαρτήτως της πορείας της προμήθειας F-16 από την Τουρκία.
Στην Αμερική, οι πιέσεις από τα λόμπι των Ελληνοαμερικανών έχουν αυξηθεί σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, άλλος ένας ισχυρός αντίλογος προήλθε τις τελευταίες ημέρες, ανατρέποντας τα ονειρεμένα σενάρια της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πριν από περίπου 10 ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ, ενημερώνοντάς τον για τις πιέσεις της Τουρκίας.
Κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, αναφέρθηκαν εκτενώς τα ζητήματα τουρκικής προκλητικότητας, παρόλο που δεν έγινε καμία επίσημη ή ανεπίσημη ανακοίνωση από καμία από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, πηγές από το Ισραήλ τονίζουν ότι ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς σε αεροπορική της βάση, ειδικά μετά τις τελευταίες επιθετικές δηλώσεις της Άγκυρας κατά της Ιερουσαλήμ.
Για το Ισραήλ, η πώληση F-35 στην Τουρκία είναι θέμα ζωτικής σημασίας, ειδικά μετά τον κοντινό συνεργάτη του Ερντογάν, τον ντε φάκτο νέο ηγέτη της Συρίας Τζολάνι – Αλ Σαρά.
Γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε και σε σειρά αεροπορικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Παλμύρας και στο πεδίο T-4, υποδομές που σχεδίαζαν να αναβαθμίσουν οι Τουρκικές δυνάμεις για τη στρατηγική τους.