Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ρατζνάθ Σινγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα πρέπει να αναλάβει την επίβλεψη των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν. Η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων που έχει σημειωθεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ινδία επιτέθηκε σε «στρατόπεδα τρομοκρατών» στο Πακιστάν, ως αντίποινα για μια επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 26 τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ, την οποία η Ινδία αποδίδει στο Πακιστάν.
Το Ισλαμαμπάντ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις πυραύλων και drones στον εναέριο χώρο της άλλης, πριν από την επίτευξη εκεχειρίας το Σάββατο, 10 Μαΐου.
«Είναι ασφαλή τα πυρηνικά όπλα στα χέρια ενός τέτοιου ανεύθυνου και επικίνδυνου έθνους;» διερωτήθηκε ο Σινγκ απευθυνόμενος σε στρατιώτες στη Σριναγκάρ, την καλοκαιρινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ. «Πιστεύω ότι τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο του ΔΟΑΕ».
Το Πακιστάν ζητάει έρευνα για την «μαύρη αγορά» πυρηνικών υλικών στην Ινδία
Το Πακιστάν απάντησε στις δηλώσεις αυτές καταδικάζοντας τις και προσθέτοντας σε ανακοίνωσή του ότι «αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τότε ο ΔΟΑΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανησυχούν για τις επαναλαμβανόμενες κλοπές και περιστατικά που σχετίζονται με το εμπόριο πυρηνικού και ραδιενεργού υλικού στην Ινδία».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν αναφέρθηκε σε γεγονότα του 2021 που, όπως υποστηρίζει, «υποδηλώνουν την ύπαρξη μαύρης αγοράς ευαίσθητων υλικών στην Ινδία». Ζήτησε «εμπεριστατωμένη έρευνα» για το θέμα, ενώ η Ινδία δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Σε ανάρτησή του στο X, το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του Ινδού ομολόγου του αντικατοπτρίζουν «την ανασφάλεια και την απελπισία» της Ινδίας για την «αποτελεσματική άμυνα και αποτροπή του Πακιστάν» απέναντι στις υποτιθέμενες επιθέσεις.
Ο ΔΟΑΕ, ο οποίος έχει έδρα στη Βιέννη, επιβλέπει τα πυρηνικά προγράμματα παγκοσμίως για να διασφαλίσει την ειρηνική τους χρήση, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ινδικών εγκαταστάσεων βάσει συμφωνίας του 2008.
Η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν πυρηνικές δυνάμεις μετά από πυρηνικές δοκιμές το 1998, και οι διαρκείς εχθροπραξίες τους έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία πυρηνικής έντασης παγκοσμίως.
Η πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση κορυφώθηκε το Σάββατο, δημιουργώντας ανησυχίες ότι οι πυρηνικές δυνατότητες των δύο χωρών θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή, καθώς ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το ανώτατο σώμα που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα θα συγκληθεί. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν δήλωσε ότι καμία τέτοια συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό ίσως ήταν μια έμμεση υπενθύμιση της πυρηνικής επιλογής του Πακιστάν, το οποίο ακολουθεί πολιτική «πρώτης χρήσης» σε περιπτώσεις απειλής της ύπαρξής του.
Τραμπ: Η σύγκρουση έχει επιλυθεί
«Ελπίζω να μην χρειαστεί να βγω από εδώ σε δύο ημέρες και να διαπιστώσω ότι η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί. Όμως νομίζω ότι έχει επιλυθεί και μιλήσαμε γι’ αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε στρατιώτες σε βάση στο Κατάρ.
Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός το Σάββατο, γεγονός που υποδηλώνει ότι επιτεύχθηκε μέσω διπλωματίας και πίεσης από την Ουάσινγκτον.
Το Πακιστάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Δεν έχουν υπάρξει νέες δηλώσεις από το Νέο Δελχί. Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το ζήτημα του εμπορίου δεν έχει συζητηθεί με την Ουάσινγκτον και ότι η συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών επιτεύχθηκε απευθείας με το Ισλαμαμπάντ.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ινδία θα επιτεθεί ξανά σε κρησφύγετα τρομοκρατών εάν υπάρξουν νέες επιθέσεις, επισημαίνοντας ότι δεν θα επηρεαστεί από τον «πυρηνικό εκβιασμό» του Ισλαμαμπάντ.
Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μόντι «προκλητικές και εμπρηστικές», υποστηρίζοντας ότι ενισχύουν την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης.
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους μέχρι σήμερα, δύο από τους οποίους αφορούσαν την περιοχή του Κασμίρ, την οποία και οι δύο χώρες διεκδικούν πλήρως.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές που δρουν κατά των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κασμίρ, αλλά το Ισλαμαμπάντ αρνείται τις κατηγορίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ