Οι τιμές της οικιστικής και επαγγελματικής στέγης, οι δημοφιλείς περιοχές, η προοπτική των εξοχικών κατοικιών και των πολυτελών κατασκευών, η «golden visa», καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την απόκτηση ακινήτων, αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ με τίτλο «Η ακίνητη περιουσία μου» στο 3ο συνέδριο Real Estate Summit 2025, που διοργανώνει ο όμιλος Real Group. Το πάνελ καθοδήγησε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Κτηματομεσιτικού Δικτύου και Εκπαιδευτής Μεσιτών, Αλέξανδρος Σακελλαρίου, και προλόγισε η δημοσιογράφος της Realnews, Μαίρη Παπακωνσταντίνου.
Στη συζήτηση συμμετείχε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Ελλάδος και Ν.Α. Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις τιμές των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος των τιμών παρατηρείται σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην πρωτεύουσα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «οι τιμές στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 2.000 έως 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με το κέντρο να καταγράφει τις υψηλότερες τιμές». Επίσης, εξήγησε ότι η αύξηση των τιμών για ακίνητα έως 200.000 ευρώ σχετίζεται με τα προγράμματα «Σπίτι μου», αναφέροντας ότι: «οι τιμές αναγκαστικά ανεβαίνουν όταν η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά». Ο Κ. Γεωργάκος επεσήμανε τη σημασία της «golden visa», επισημαίνοντας: «Χωρίς τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, η κατάσταση στην περιοχή μας θα ήταν σοβαρά επιβαρυμένη». Κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη του real estate στην Ελλάδα δε θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο μέσω των Ελλήνων.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης, ανέφερε πώς τροφοδοτείται η κτηματαγορά, εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα της «golden visa». Δήλωσε: «Αυτό το πρόγραμμα έσωσε τον ελληνικό real estate και χιλιάδες κόκκινα δάνεια, αλλά τείνει να μετατραπεί σε ένα πρόγραμμα με σοβαρά προβλήματα». Επίσης, μίλησε για τις παθογένειες που πλήττουν τον κλάδο, τονίζοντας την ανάγκη για αξιόπιστες εκτιμήσεις ακινήτων από πιστοποιημένους εκτιμητές. Σημείωσε ότι η τρέχουσα ζήτηση για τη «golden visa» προέρχεται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία και τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι: «η πίτα έχει μειωθεί σημαντικά».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, εστίασε στις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ακινήτων, αναφέροντας την υψηλή φορολογία που αντιμετωπίζει η ιδιωτική περιουσία. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της αποδοχής μισθωτικών συμφωνιών, δηλώνοντας ότι το πλαφόν του 3% προκαλεί άσχημες προοπτικές στον τομέα των μισθώσεων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιάνος, παρουσίασε μια λεπτομερή εικόνα της αγοράς της Αττικής, εκτιμώντας ότι οι τιμές αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό, και δήλωσε πως το 2025 αναμένεται ισορροπία στην αγορά. Σημείωσε ότι οι εξοχικές κατοικίες συνιστούν μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο, και μίλησε για την ανάπτυξη των Βορείων Προαστίων σε σύγκριση με τα Νότια Προάστια, αναγνωρίζοντας τις διαφορές τους.
Ο γενικός διευθυντής της FinTHESIS, Ανδρέας Πρωτόπαππας, αναφέρθηκε στον ρόλο της διαμεσολάβησης για στεγαστικά δάνεια, εξηγώντας ότι βοηθά τους υποψήφιους δανειολήπτες να αποκτήσουν δάνειο και ότι στην Ελλάδα η γνώση σχετικά με τη διαμεσολάβηση αυτή είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με έρευνά του, οι Έλληνες που γνωρίζουν για αυτή τη διαδικασία ανέρχονται μόλις στο 7%, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό φθάνει το 65% και στην Αγγλία το 95%.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κτηματολογίου, του Υπερταμείου, της ΠΟΜΙΔΑ, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου είναι η PRODEA Investments, χρυσός χορηγός η Trade Estates, και αργυροί χορηγοί είναι οι Eurolife FFH και Premia Properties. Χορηγοί του συνεδρίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Alpha Real Estate Services, Dimand real estate development, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, FinTHESIS, Grecotel, Redeplan, και VKC A.E.