Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έξω από το Παρεκκλήσι του Βαπτιστηρίου, εντός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, και κανένα από τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσε την εξέλιξή της όσο αυτή διαρκούσε.
Αναφερόμαστε στη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βατικανό. Πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Ρώμη, αξιωματούχοι είχαν υποβαθμίσει τις πιθανότητες συνάντησης με τον Ζελένσκι ή άλλους παγκόσμιους ηγέτες, επικαλούμενοι το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και τον επίσημο σκοπό του ταξιδιού, που ήταν να τιμήσει τον εκλιπόντα Πάπα.
Ο Τραμπ είχε αρχικά επιλέξει τη Σαουδική Αραβία ως πρώτο σταθμό εκτός ΗΠΑ για τη νέα του θητεία, με προγραμματισμένη επίσκεψη τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, τα σχέδια άλλαξαν και η πρώτη του στάση στην Ευρώπη υλοποιήθηκε.
Η διάταξη των θέσεων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και η συγκέντρωση ηγετών παρέχουν ευκαιρίες για σύντομες επαφές, ακόμη και με ηγέτες που ο Τραμπ φαινόταν να αποφεύγει από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Έτσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε για λίγο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία δεν είχε συνομιλήσει από την επιστροφή του στα καθήκοντά του, εν μέσω εμπορικών και αμυντικών ζητημάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, αναφορές υποδεικνύουν την ανησυχία της ντερ Λάιεν για την πιθανότητα οποιασδήποτε συνάντησης.
Η πρωτοκόλλου διαρρύθμιση των θέσεων, που βασιζόταν στη γαλλική ονομασία των χωρών, τοποθέτησε τον Τραμπ δίπλα στους ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας, με τους οποίους είχε μια πολύ σύντομη συνομιλία.
Αυτή η συνάντηση ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι από την αποτυχία συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι είχαν δημόσια επιπλήξει τον Ζελένσκι για την έλλειψη ευγνωμοσύνης προς τις ΗΠΑ και είχαν αναστείλει προσωρινά τις αποστολές όπλων και πληροφοριών.
Από τότε, ο Λευκός Οίκος έχει ασκήσει συνεχώς αυξανόμενη πίεση για την επίτευξη ειρηνικής συμφωνίας στην Ουκρανία.
Η «έκρηξη»
Μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, ο Τραμπ επιβιβάστηκε στο Air Force One και αναχώρησε από τη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, δημοσίευσε ένα μήνυμα στα social media, όπου εξέφρασε σφοδρή κριτική κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δεν υπήρχε λόγος για τον Πούτιν να εκτοξεύει πυραύλους σε περιοχές με πολίτες τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο Τραμπ στο Truth Social. Την Πέμπτη, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ρώσικος πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στο Κίεβο.
«Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο, μέσω «Τραπεζικών» ή «Δευτερευόντων Κυρώσεων;» Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν!» πρόσθεσε ο Τραμπ.
Απειλή για κυρώσεις
Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι η Γερουσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δικομματική νομοθεσία που θα επιβάλλει εμπορικές κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα αγαθά.
«Η Γερουσία είναι έτοιμη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα το πράξει με συντριπτική πλειοψηφία αν η Ρωσία δεν αποδεχθεί μια έντιμη, δίκαιη και διαρκή ειρηνή συμφωνία», δήλωσε ο Γκράχαμ στο X.
Η ανάρτηση του Τραμπ αποτελεί απόκλιση από τη συνήθη ρητορική του, η οποία συνήθως περιλαμβάνει σφοδρές επικρίσεις προς τον Ζελένσκι, ενώ έχει εκφράσει θετικά σχόλια για τον Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως προβλέψιμη ιστορική ευκαιρία.
Ο Ζελένσκι ανέφερε: «Καλή συνάντηση. Συζητήσαμε πολλά πρόσωπο με πρόσωπο. Ελπίζω σε αποτελέσματα σε όλα τα ζητήματα που εξετάσαμε. Να προστατευτούν οι ζωές μας. Να υπάρξει πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία. Μια αξιόπιστη και διαρκής ειρηνή για να αποτραπεί ο αυριανός πόλεμος. Πολύ συμβολική συνάντηση που μπορεί να αποδειχτεί ιστορική αν επιτύχουμε κοινά αποτελέσματα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε των ΗΠΑ.»
Good meeting. We discussed a lot one on one. Hoping for results on everything we covered. Protecting lives of our people. Full and unconditional ceasefire. Reliable and lasting peace that will prevent another war from breaking out. Very symbolic meeting that has potential to… pic.twitter.com/q4ZhVXCjw0
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 26, 2025
Τέλος, οι διπλωματικές επαφές στο Βατικανό περιλάμβαναν και μια ακόμα συνάντηση, αυτή μεταξύ των Τραμπ, Ζελένσκι, Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ.
Σε ερώτηση σχετικά με μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από το γραφείο τύπου της ουκρανικής προεδρίας, που απεικόνιζε τους τέσσερις ηγέτες στη Ρώμη, η γαλλική προεδρία περιορίστηκε να επιβεβαίώσει ότι «η συνάντηση ήταν θετική».