Ενώ οι αναφορές που υποβαθμίζουν τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» για τον Ντόναλντ Τραμπ, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Βόρεια Κορέα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Το ενδιαφέρον της Βόρειας Κορέας σχετίζεται με το πώς η αμερικανική επιχείρηση θα επηρεάσει τα πυρηνικά της κέντρα στην Πιονγιάνγκ, δεδομένων των καλών σχέσεων που διατηρεί με την Τεχεράνη.
Η σημασία αυτού του ενδιαφέροντος έγκειται όχι μόνο στη φιλία με το Ιράν αλλά και στη συνεργασία τους. Ορισμένοι ειδικοί και εκθέσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και του δικτύου της Βόρειας Κορέας, με συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως το Φορντό και η Νατάνζ, να έχουν αποτελέσει στόχο αμερικανικών επιθέσεων.
Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών Μπρους Μπέχτολ, σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Άντζελο Στέιτ του Τέξας, υποστηρίζει ότι Βορειοκορεάτες ειδικοί συνέβαλαν στην κατασκευή των ιρανικών εγκαταστάσεων. «Γιατί να μην πιστέψουμε ότι οι δικές τους εγκαταστάσεις είναι φτιαγμένες με παρόμοιο τρόπο;» αναρωτιέται.
Τα έργα τους είναι άριστης κατασκευής, κι αν πίστευαν ότι θα άντεχαν στις «bunker buster» βόμβες, πλέον ίσως αναθεωρούν αυτές τις σκέψεις, οδηγούμενοι ενδεχομένως να επανασχεδιάσουν το πού και πώς να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις τους.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Βόρειας Κορέας, η πεποίθηση ότι έχουν συνεργαστεί για τις πυρηνικές τους δυνατότητες παραμένει εκτίμηση και όχι επιβεβαίωση, όπως τονίζει το Newsweek.
Πολλές είναι οι αναφορές που υποδεικνύουν ότι το 2005, Βορειοκορεάτες ειδικοί, σε αποστολή του Myong Lyu Do, βοήθησαν στην ανέγερση προστατευμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, μαζί με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.
Το Ιράν, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, ισχυριζόμενο ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξή τους.
Διδάγματα
Υπάρχουν επίσης άλλες αναλογίες ανάμεσα στην πορεία του Ιράν και της Βόρειας Κορέας που μπορεί να επισημανθούν, επισημαίνoντας την ανάγκη βελτίωσης των χαμηλής ποιότητας αμυντικών μέσων της.
Η Ρέιτσελ Μινγιάνγκ Λι, πρώην αναλύτρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις δεν θα δεχτούν πλήγματα όπως αυτές του Ιράν, επειδή ήδη διαθέτει πυρηνικά όπλα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι στη δική της περίπτωση.
Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να αντλήσει σημαντικά διδάγματα από τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, όπως η ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών της ικανοτήτων.
Όταν πρόκειται για διπλωματία, η Λι εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το αν η εμπειρία του Ιράν θα ωθήσει τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, θεωρώντας ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ θα ενισχύσει τη δέσμευσή της για διατήρηση πυρηνικής αποτροπής.
Όταν η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αυτό θα συμβεί με τους δικούς της όρους, πιθανόν να επηρεαστεί από εσωτερικές εξελίξεις μέχρι το επόμενο Συνέδριο του Κόμματος το 2026.
Η Πιονγιάνγκ αναμένεται να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ και πιθανόν να υποβάλει νέο εξωτερικό πρόγραμμα στο επόμενο Συνέδριο του Κόμματος.
Ενίσχυση σχέσεων με τη Ρωσία
Η Λι θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, με την οποία υπεγράφη πρόσφατα μια συμμαχία αμοιβαίας άμυνας.
Αντίθετα, η Τεχεράνη υπέγραψε στρατηγική συνεργασία χωρίς δεσμεύσεις επί αμοιβαίας άμυνας, βασιζόμενη σε μη κρατικούς φορείς.
Ο Τζόζεφ ΝτεΤράνι, πρώην διευθυντής της CIA για την Ανατολική Ασία, θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα θα ισχυροποιήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία μετά τις επιθέσεις κατά του Ιράν.
Όλοι οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο ότι η συνεργασία της Βόρειας Κορέας με την Κίνα είναι τεταμένη, αλλά ο Κιμ μπορεί να είναι ανοικτός σε νέο διάλογο με τις ΗΠΑ, κυρίως διακυβερνητικά.
«Το σωστό τίμημα»
Τέλος, ο ΝτεΤράνι τονίζει ότι η διατήρηση της επικοινωνίας με τον Κιμ είναι κρίσιμη, προκειμένου να αποτραπεί η δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο Ιράν.
Η Βόρεια Κορέα θα αναζητήσει σχέσεις με το Ιράν, αλλά η προτεραιότητά της παραμένει η ανάπτυξη και η προστασία των δικών της πυρηνικών δυνατοτήτων.
Καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ο Κιμ πιθανόν να ανησυχεί για την ασφάλεια των δικών του εγκαταστάσεων.
Η εκτίμηση της καταστροφής των ιρανικών εγκαταστάσεων από την Βόρεια Κορέα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αντίδρασή της, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό πληροφοριών της Νότιας Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να αντλήσει διδάγματα από την κατάσταση στο Ιράν και να εκτιμήσει πώς να προστατέψει καλύτερα τις δικές της εγκαταστάσεις.
Πιθανές ανησυχίες
Παρά τις ανησυχίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο Κιμ μπορεί επίσης να τρομάζει από δημόσιες δηλώσεις που επισημαίνουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και τον ίδιο.
Καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται, προκύπτει το ερώτημα αν το Ιράν υπέστη τελικά ή όχι ζημιά. Η Βόρεια Κορέα πιθανόν να εξετάσει την κατάσταση προσεκτικά.
Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τις εξελίξεις στο Ιράν, πιστεύοντας ότι μπορεί να αντέξει στρατιωτικές απειλές στο μέλλον.