Στη 10η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στη Βαρσοβία, συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, είπε: «Στο πλαίσιο των σοβαρών και περίπλοκων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα έργα διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών κρατών, όπως οι μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, οι ενεργειακές συνδέσεις με βαλκανικές χώρες, οι αναβαθμίσεις λιμένων και σιδηροδρομικών δικτύων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και τα προγραμματισμένα έργα ενεργειακής διασύνδεσης με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αποτελούν παραδείγματα της αξίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία, προσθέτοντας το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος στις τρεις θάλασσες της Πρωτοβουλίας».
Ολόκληρη η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών:
«Αξιότιμοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα και να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόεδρε Duda,
Σας ευχαριστώ όχι μόνο για τη διοργάνωση αυτής της Συνόδου, αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά σας στη δημιουργία της Πρωτοβουλίας πριν από δέκα χρόνια. Υπήρξατε από τους πρώτους που οραματίστηκαν τη συμβολή της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΕ, που είναι τώρα πιο σημαντικά από ποτέ λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου που έχει ξεκινήσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξή μας, καθώς περιμένουμε ότι οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις θα αποδώσουν καρπούς. Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής, καθώς και στη σύνδεσή της με περιφερειακά δίκτυα υποδομών, με στόχο την ένταξή της στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών προκλήσεων, τα έργα διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών, όπως οι μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, οι ενεργειακές διασυνδέσεις με βαλκανικές χώρες, η αναβάθμιση των λιμένων και των σιδηροδρομικών συνδέσεων του Βορρά, και τα πρότζεκτ ενεργειακής διασύνδεσης με Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, αποδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία, προσφέροντας μια επιπλέον διάσταση με τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία της Πρωτοβουλίας που λειτουργεί παράλληλα με τις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Global Gateway», για την επίτευξη της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Πιστεύω ότι οι πτυχές της «ασφάλειας», της «ανθεκτικότητας» και της «διαφορετικότητας» που προωθεί η Πρωτοβουλία, προσελκύουν το ενδιαφέρον άλλων κρατών να συμμετάσχουν.
Καλωσορίζουμε φέτος την Αλβανία και το Μαυροβούνιο ως νέα «Συνδεδεμένα Μέλη» και την Ισπανία και την Τουρκία ως νέους Στρατηγικούς Εταίρους, θεσπίζοντας παράλληλα και τα πρώτα κριτήρια για τους Στρατηγικούς Εταίρους μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι μια συμμαχία κρατών που επιδιώκει τη βελτίωση της συνδεσιμότητας σε όλους τους τομείς, και αποτελεί μια οικογένεια εθνών ριζωμένη σε δημοκρατικές αξίες, τον κανόνα του δικαίου και μία αρχιτεκτονική ασφάλειας βασισμένη σε κανόνες.»