Η πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη διασφάλιση της πλήρους και αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων που διαθέτει η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Καμία χρηματοδοτική μείωση» – Βασικά σημεία της πρότασης
Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για χρηματοδοτική μείωση του ελληνικού σχεδίου. Ο προϋπολογισμός ενισχύεται για δράσεις με υψηλή ζήτηση, ενώ γίνονται αναπροσαρμογές ή μεταφορές δράσεων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία λόγω τεχνικών/διαχειριστικών αναγκών.
Στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προστίθενται έργα που αφορούν την ασφάλεια και τη βελτίωση των μεταφορών πολιτών, όπως η εκσυγχρονισμένη υποδομή ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με έξυπνα συστήματα, η δημιουργία έξυπνων διαβάσεων κοντά σε σχολεία και η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες, υπό την εποπτεία των 13 Περιφερειών. Επίσης, θα προμηθευτούν επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Για την προώθηση της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση, προστίθενται διαδραστικά συστήματα μάθησης στα σχολεία και επεκτείνεται το ψηφιακό σχολείο. Οι ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύονται και στη δημόσια υγεία με προτάσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής του συστήματος υγείας, για τη διευκόλυνση καθημερινών διαδικασιών. Επίσης, επεκτείνεται η υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με τη χρήση δορυφόρων και drones για την καταγραφή αυθαίρετης δόμησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για διάφορους λόγους και βάσει της προόδου υλοποίησης, έργα όπως η κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου μεταφέρονται σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτήσει και τα Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Η αναβάθμιση των 7 Canadair ανατίθεται στο ΕΣΠΑ, με αντικατάσταση άλλων δράσεων όπως τα Πράσινα Ταξί και το Φορτίζω Παντού.
Όπως έχει αναφερθεί από τη “Ν”, μόλις εγκριθεί το αναθεωρημένο σχέδιο, η Ελλάδα προγραμματίζει την υποβολή του 6ου αιτήματος προς την Κομισιόν για εκταμίευση ποσού 3,9 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου. Ο επόμενος στόχος είναι ο Νοέμβριος, όταν προγραμματίζεται η υποβολή του 7ου αιτήματος για εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ.