Sure! Here’s a rewritten version of your content:
—
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, καθώς και κατά των πρώην υφυπουργών Ι. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλου, του πρώην Υπουργού Χ. Σπίρτζη, και των πρώην υφυπουργών Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνη και Αθ. Μωραΐτη. Σκοπός είναι η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών τους σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 ΠΚ).
Η εξέταση της δικογραφίας αποδεικνύει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την τραγική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Υπήρχε σοβαρή έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, οι ζημιές δεν ανατάσσονταν εγκαίρως, ενώ οι αναγκαίες εργασίες για την ασφάλεια δεν είχαν εκτελεστεί. Η κατάσταση αυτή εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων. Επίσης, είχε καταγραφεί καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως η αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης και η σηματοδότηση, με αποτέλεσμα η συχνότητα των ατυχημάτων να έχει αυξηθεί δραματικά.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, αν και είχαν τη νομική υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους παραβίασαν σημαντικά μέτρα ασφαλείας και απέτυχαν να ενεργήσουν για την ασφαλή λειτουργία της κυκλοφορίας, παρά τις υπενθυμίσεις και τις προειδοποιήσεις.
Η κατηγορία είναι ότι, γνωρίζοντας τους κινδύνους και έχοντας προειδοποιηθεί επανειλημμένα, συνέχιζαν τη λειτουργία ενός ανασφαλούς σιδηροδρομικού τμήματος, που τελικά οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών.
Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «παρόλο που ήξεραν την έλλειψη ασφαλιστικών δικλίδων και τις ελλείψεις στην ασφάλεια, δεν φρόντισαν για τη σωστή λειτουργία των κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας και επικοινωνίας του ΟΣΕ, ούτε εξασφάλισαν επαρκείς ελέγχους και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου». Ούτε κατά την κρίσιμη ημερομηνία (28-2-2023) ήταν σε λειτουργία κανένα από τα βασικά συστήματα ασφαλείας της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, ούτε είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών.
- α) Μέσω της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης και της αμφίδρομης σηματοδότησης της γραμμής
- β) Του συστήματος GSM-R
- γ) Με παρουσία δεύτερου σταθμάρχη
- δ) Με τη μείωση της ταχύτητας των αμαξοστοιχιών λόγω επικινδυνότητας
- ε) Με την καθιέρωση Νέου Εθνικού Κανόνα για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας
Επιπρόσθετα, η αίτηση υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά πρόσωπα ενδέχεται να διέπραξαν αυτή την κακουργηματική πράξη με ενδεχόμενο δόλο, κατανοώντας πλήρως τους κινδύνους και παραβλέποντας την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη διατάραξη της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Αναφορικά με τον Χρήστο Σπίρτζη και τους πρώην υφυπουργούς, η δεινή κατάσταση του σιδηροδρόμου και οι καθυστερήσεις στη σύμβαση 717 προϋπήρχαν της θητείας τους. Για την αποσβεστική προθεσμία αρμόδιοι είναι η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος επιτρέπει στους υπουργούς να ζητήσουν έλεγχο από ειδική επιτροπή, εφόσον υπάρξει πρόταση τουλάχιστον 30 βουλευτών για τη σύσταση της επιτροπής.
—
Let me know if you need further modifications!