Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο επιβολής και διαπραγμάτευσης δασμών για να διεξάγει κλιμακωτές εμπορικές διαπραγματεύσεις με κοινούς όρους ανάμεσα σε πολλές χώρες.
Ουσιαστικά καταργείται η προηγούμενη προσέγγιση που είχε επιφέρει ακόμα και υπερβολικούς δασμούς σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν μηδενικές εμπορικές σχέσεις (βλέπε παράδειγμα πιγκουίνων).
Η παλιά εξίσωση βασιζόταν σε μια υπεραπλουστευμένη και εξέχουσα επικριθείσα παραδοχή ότι κάθε χώρα με εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ ακολουθεί αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διάφοροι παράγοντες κατατάσσονταν ως «αθέμιτοι», από δασμούς και άλλους εμπορικούς περιορισμούς έως εθνική φορολογία και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Οι επικριτές, κυρίως οικονομολόγοι, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για αυτή την προσέγγιση.
Τώρα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προγραμματίζουν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο πλαίσιο που δημιουργείται από την Υπηρεσία Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων των ΗΠΑ (USTR), το οποίο καθορίζει ευρείες κατηγορίες εμπορικών ζητημάτων προς διαπραγμάτευση:
- δασμούς και ποσοστώσεις εισαγωγών
- μη δασμολογικοί περιορισμοί στο εμπόριο
- ψηφιακό εμπόριο
- κανόνες ιχνηλασίας προϊόντων
- όρους οικονομικής ασφάλειας
- και άλλα εμπορικά ζητήματα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.
Στους τομείς αυτούς, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα υποβάλουν αιτήματα προς επιμέρους χώρες, αν και το έγγραφο μπορεί να τροποποιηθεί καθώς η κυβέρνηση αποκτά περαιτέρω πληροφορίες.
«Η USTR εργάζεται σε ένα οργανωμένο και αυστηρό πλαίσιο και προχωρά γρήγορα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Ο Πρόεδρος Τραμπ και η USTR έχουν αναδείξει ξεκάθαρους στόχους και οι εμπορικοί μας εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τη συνεισφορά τους», πρόσθεσε.
Διαπραγματεύσεις ανά εξάδα
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαπραγματευτούν με περίπου 18 σημαντικούς εμπορικούς εταίρους σε κυλιόμενη βάση τους επόμενους δύο μήνες.
Αρχικά, οι πρώτες έξι χώρες θα κληθούν σε συνομιλίες σε μία εβδομάδα, ακολουθούμενες από ακόμη έξι την επόμενη εβδομάδα και άλλες έξι την τρίτη.
Έτσι, θα υπάρξει κύκλος διαπραγματεύσεων με 18 χώρες που θα φρεσκαριστεί μέχρι την προθεσμία της κυβέρνησης Τραμπ, στις 8 Ιουλίου. Σε αυτό το σημείο, οι ανασταλθέντες δασμοί θα επιβληθούν σε χώρες που δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, εκτός αν ο Τραμπ παρατείνει την 90ήμερη παύση.
Δεν έχει διευκρινιστεί ποια κράτη θα συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με τα νέα κριτήρια της USTR και ποια θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία. Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, έχουν ήδη προηγηθεί με γενικές συμφωνίες από την πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου JD Vance στο Νέο Δελχί.
Το Μεξικό και ο Καναδάς δεν αναμένονται να συμμετάσχουν με το νέο εμπορικό πρότυπο, καθώς οι δασμοί του Τραμπ δεν τους αφορούν. Και η Κίνα, τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, πιθανότατα θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία λόγω των υψηλότερων δασμών (145%) που έχουν επιβληθεί.
Κίνα και ΕΕ
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι σε συνεχή επαφή με την Κίνα, αν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται ουσιαστική επικοινωνία για εμπορικά θέματα.
Ορισμένοι εμπορικοί εταίροι δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα αιτήματα για τις διαπραγματεύσεις. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, ανέφερε ότι οι 27 αναμένουν συγκεκριμένες «απαιτήσεις» από την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, εκπρόσωπος της USTR διαψεύδει ότι δεν έχουν γίνει επαφές με τους Ευρωπαίους.
Ο χρόνος θα δείξει σύντομα.