Οι δώδεκα εταίροι του ερευνητικού έργου NH3CRAFT ανακοίνωσαν μια ασφαλή και αποδοτική μέθοδο αποθήκευσης και διαχείρισης αμμωνίας σε πλοία, με σκοπό τη χρήση της ως καύσιμου στη ναυσιπλοΐα. Το έργο ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΚΜΕ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε επίδειξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος αποθήκευσης αμμωνίας, το οποίο περιλαμβάνει δεξαμένες, σωληνώσεις και αντλίες για χρήση στη ναυτιλία.
Στους εταίρους του έργου περιλαμβάνονται τα Πανεπιστήμια ΕΜΠ (Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών), Technische Universität Dresden (TUD), University of Strathclyde (Βρετανία) και οι συνεργαζόμενοι φορείς Hydrus Engineering, Rina, Abs, Twi, Connova, Columbia Shipmanagement, Wegemt, Enisolv. Η ΕΚΜΕ διεξήγαγε μελέτες για χαλύβδινες δεξαμένες διαφορετικών διαστάσεων και κατασκεύασε δεξαμένες συνολικής χωρητικότητας 610 κυβικών μέτρων, όπου η αμμωνία αποθηκεύεται υπό πίεση, συμμετέχοντας παράλληλα και στη συναρμολόγηση της μονάδας αποθήκευσης.
Η εκδήλωση υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος της έρευνας εστίασε στην εξάλειψη των κινδύνων από τη χρήση αμμωνίας ως καύσιμου, λόγω της τοξικότητάς της. Παράλληλα, τα κυριότερα πλεονεκτήματα της είναι η χαμηλή τιμή και η μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, συμβαδίζοντας έτσι με τον στόχο της Ε.Ε. για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Η συμμετοχή της ΕΚΜΕ στο συγκεκριμένο έργο, που είναι ηγέτης στην υλοποίηση σύνθετων βιομηχανικών έργων και κατασκευής εξοπλισμού υπό πίεση υψηλών προδιαγραφών, σηματοδοτεί ένα άνοιγμα στον ναυτιλιακό τομέα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Καρυώτης, δήλωσε στη «Ν» ότι η ΕΚΜΕ έχει επενδύσει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό από το 2020 και έχει διπλασιάσει τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Διαβατών. Παράλληλα, προγραμματίζει περαιτέρω επενδύσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Για το 2025, η εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση του τζίρου της άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, συγκριτικά με 43,5 εκατομμύρια το 2024, έτος μα μερθ των προ φόρων κερδών εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 2,7 εκατομμύρια ευρώ.