Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα εκθέσει το σχέδιο του κόμματος για «δίκαιη, ανθεκτική και ανταγωνιστική ανάπτυξη» στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, ο κύριος στόχος της ομιλίας του είναι να αναδείξει ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα εστιάσουμε στη διόρθωση του παρελθόντος, είτε θα τολμήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να υποβάλουμε σε κίνδυνο όλους τους παράγοντες εθνικής ισχύος».
Υπουργείο Made in Greece
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα καθορίσει την παραγωγική ανασυγκρότηση ως εθνικό στόχο και θα ανακοινώσει τη δημιουργία υπουργείου Made in Greece, το οποίο θα συνενώσει τις διάσπαρτες διοικητικές δομές για παραγωγή, επενδύσεις και ανάπτυξη. Ένα πρότυπο υπουργείο που θα λειτουργεί ως one stop shop, με διαφάνεια και απλές διαδικασίες.
Επιπλέον, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα θέματα:
Φορολογία:
- Σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
- Η Νέα Δημοκρατία εστιάζει στην Golden Visa. Εμείς προτείνουμε την angel visa, όπου οι επενδυτές θα μπορούν να αποκτούν visa επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία.
- Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
- Παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές για την εξάλειψη αδικιών στη φορολογία εισοδήματος από μισθωτή εργασία.
- Αναμόρφωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, αποφεύγοντας την επιβάρυνση των πολιτών από τον «φόρο πληθωρισμού» λόγω υψηλού ΦΠΑ.
Για τα εργασιακά:
- Επανενεργοποίηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
- Κατώτατος μισθός: επιστροφή στη διαδικασία κοινωνικής διαπραγμάτευσης
Για τη χρηματοδότηση, αναμένεται να προτείνει τη μετεξέλιξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε έναν ενιαίο, ανεξάρτητο αναπτυξιακό φορέα, με χαρακτηριστικά Ταμείου Εθνικού Πλούτου. Αυτός ο νέος φορέας:
- Θα προάγει βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
- Θα υπερβεί τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κατακερματισμένου συστήματος.
- Θα ενσωματώσει το «Υπερταμείο» σε ένα εθνικό αναπτυξιακό πλαίσιο, τερματίζοντας την κηδεμονία.