Στη Χάγη, σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, διεξάγεται σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου οι 32 ηγέτες θα εξετάσουν το μέλλον της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ενώ το κύριο θέμα είναι η ιστορική απόφαση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών στο 5% του ΑΕΠ, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από έναν άνθρωπο: τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έχει ως κύριο καθήκον στη σύνοδο της Χάγης να διατηρήσει ικανοποιημένο τον Τραμπ», αναφέρει η γερμανική Tagesschau.
Το σχέδιο «ικανοποίησης» του Τραμπ ήταν καλά προγραμματισμένο. Ο Ρούτε φρόντισε να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, διαπραγματευόμενος κάθε λεπτομέρεια με τα μέλη της συμμαχίας τους τελευταίους μήνες.
Η ευθύνη του ως Γενικού Γραμματέα είναι η διατήρηση της ενότητας της συμμαχίας, κάτι που σημαίνει κυρίως ότι πρέπει να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην πλευρά του. Όλο το πρόγραμμα της συνόδου έχει προσαρμοστεί γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο: ένα εορταστικό δείπνο θα παρατεθεί στο παλάτι του βασιλιά Γουλιέλμου Αλεξάντερ, με πλούσιο μενού και χρόνο για ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των Συμμάχων.
Η κανονική διάρκεια της συνόδου θα είναι σύντομη, μόλις δυόμισι ώρες, πιθανώς κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Όσο πιο σύντομη είναι η σύνοδος, τόσο λιγότερες θα είναι οι ευκαιρίες για εκπλήξεις από τον Τραμπ, όπως συνέβη στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά.
Η πολυπλοκότητα που συνδέεται με την αμερικανική προεδρία αποδείχθηκε ξανά λίγες μέρες πριν, όταν ο Τραμπ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το στόχο του 5% για τις αμυντικές δαπάνες: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε εμείς, αλλά νομίζω ότι είναι υποχρέωση για τους υπόλοιπους». Οι Ευρωπαίοι έχουν ένα μεγάλο χρέος προς τις ΗΠΑ.
Προβλήματα από την Ισπανία
Λίγο πριν από τη σύνοδο στη Χάγη, η επιτυχία φαινόταν εξασφαλισμένη, καθώς σχεδόν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την ανάλυση ότι κάθε χώρα θα δαπανά το 5% του ΑΕΠ στην άμυνα. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία «δεν θα δαπανήσει το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα».
Η διαβεβαίωση του Σάντσεθ ότι η Ισπανία παραμένει πλήρως ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και προστατευμένη από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας δεν ηρέμησε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ.
«Τα 31 άλλα κράτη του ΝΑΤΟ περιμένουν θετικά μηνύματα στη σύνοδο για το πιο κρίσιμο ζήτημα: Πόσο δεσμευμένος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ στο Άρθρο 5, που παρέχει στρατιωτική υποστήριξη σε οποιονδήποτε εταίρο του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης;» αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Καμία εξαίρεση
«Δεν υπάρχει περιθώριο εξαίρεσης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξή του πριν από τη σύνοδο, επισημαίνοντας ότι η συμμαχία δεν προτίθεται να εμπλακεί σε παράπλευρες συμφωνίες. Είναι κρίσιμο κάθε σύμμαχος να αναλαμβάνει την κατάλληλη ευθύνη.
Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, ο πρεσβευτής του Τραμπ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, υπενθύμισε σε όλους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει την ιδέα του 5% έξι μήνες πριν. Αν και τότε οι Ευρωπαίοι το θεωρούσαν αδύνατο, τώρα πιθανόν να γίνει το ψήφισμα της συνόδου. Με τον Σάντσεθ να ενδεχομένως προσθέτει έναν αστερίσκο, «Χάρη στη θαρραλέα ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, το ΝΑΤΟ είναι πλέον σε καλό δρόμο για να επιτύχει μια ιστορική δέσμευση».
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από το ΝΑΤΟ. Εδώ και χρόνια, δεξιές συντηρητικές σκέψεις προτείνουν μια στρατηγική μη εμπλοκής στο ΝΑΤΟ, προσανατολισμένη στην Κίνα.
Ο Γουίτακερ υπογράμμισε ότι μετά τη σύνοδο στη Χάγη θα επανεξεταστεί η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Μεγάλες οικονομικές προκλήσεις
Για πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ο νέος στόχος του 5% αποτελεί τεράστια πρόκληση. Ο Ρούτε έχει χωρίσει το ζήτημα σε δύο τομείς, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες: 3,5% για αμυντικές δαπάνες και 1,5% για έμμεσες δαπάνες, όπως η αναβάθμιση υποδομών που θα είναι και στρατηγικής σημασίας.
Τα λεπτομερή σχέδια για τις εθνικές δαπάνες παραμένουν μυστικά. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι θα επικεντρωθούν στην αναβάθμιση συστημάτων που παλαιότερα βασίζονταν στους Αμερικανούς, όπως η αεράμυνα και οι μεταφορικές ικανότητες.
Διπλωματικές πηγές στη Χάγη υποστηρίζουν ότι η Ισπανία πιθανώς θα συμφωνήσει τελικά με την τελική δήλωση, εξασφαλίζοντας κάποιες «βελτιώσεις».
Η απόφαση αναφέρει ότι «οι σύμμαχοι» δεσμεύονται να επιτύχουν τον στόχο του 5% μέχρι το 2035. «Όχι όλοι οι σύμμαχοι». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε την Ισπανία ότι ο αποφασιστικός παράγοντας είναι οι στρατιωτικές ικανότητες, όχι το 5%. Εάν η Ισπανία προσφέρει όλες τις συμφωνηθείσες στρατιωτικές υπηρεσίες, το ποσοστό δεν θα υπόκειται σε αυστηρή παρακολούθηση.