Here’s a rewritten version of the content:
—
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη διεξάγεται σε μια εποχή αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή και της συνεχούς κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι 32 ηγέτες αναμένεται να αποδεχτούν την πρόταση του Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ των κρατών, με στόχο το 2035.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θεώρησε το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών πολύ αργό και προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να επιδιώξει επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δοκιμάζοντας την αντοχή της συμμαχίας.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία της αύξησης των αμυντικών προϋπολογισμών, δηλώνοντας: «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία θα θέσει σε δοκιμασία τις αμυντικές μας δεσμεύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι το 2030, η Ευρώπη πρέπει να είναι εξοπλισμένη για να το αποτρέψει».
Στο μεταξύ, οι 32 ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Χάγη, με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας να προσπαθεί να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ανώτερες ηγεσίες των ΗΠΑ είναι πλήρως δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη συνδέεται με την προσδοκία ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς θα αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα ώστε να ανταγωνίζονται αυτές των ΗΠΑ», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Η διατήρηση ενότητας μεταξύ των 32 κρατών και η συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% αποτελούν κρίσιμο «στοίχημα» για αυτή τη Σύνοδο.
«Η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την πρόκληση του επανεξοπλισμού», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε. «Η στρατιωτική υπεροχή του ΝΑΤΟ απειλείται από μια ραγδαία επανεξοπλιζόμενη Ρωσία, υποστηριζόμενη από την τεχνολογία της Κίνας και όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καινοτομήσουμε».
Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει αμιγώς αμυντικές δαπάνες ύψους 3,5%, ενώ το 1,5% αφορά σε έξοδα που σχετίζονται με την ασφάλεια.
Η πρόταση υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται με επιφυλακτική υποστήριξη. Η Ισπανία έχει εξασφαλίσει εξαίρεση από τον στόχο λόγω των δημοσιονομικών της περιορισμών και των στρατηγικών της υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Η Ολλανδία, ως διοργανώτρια χώρα, στηρίζει το 5%.
Η Σλοβακία δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει σχετικά με την επίτευξη του στόχου έως την προθεσμία του ΝΑΤΟ το 2035.
Μέσω συμβιβασμών, το σχέδιο του 5% αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες, με αρχικό ορίζοντα υλοποίησης το 2035.
Εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στη διάρκεια της παρέμβασής του την Πέμπτη ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Τηρώντας τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει συμβάλει σημαντικά στις δυνατότητες της Συμμαχίας, σε μια κρίσιμη περιοχή για την ασφάλεια. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις απειλές που απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και στον ρόλο της Συμμαχίας.
Αναμένοντας να σημειώσει ότι η Ελλάδα ξοδεύει περίπου το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα λόγω των πολλαπλών προκλήσεων ασφαλείας, θα μιλήσει και για το 12ετές εξοπλιστικό σχέδιο ύψους 25 δισ. ευρώ.
Στη Χάγη βρίσκεται επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και είναι πιθανό να υπάρξει σύντομη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε στο δείπνο που παραθέτει το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας είτε την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου.
Σκοπός είναι να δοθεί το σήμα για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ιδίως από τη στιγμή που εκκρεμεί η ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Εντωμεταξύ, τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Χάγη στις 20:30 GMT.
—
Feel free to ask for further modifications or specific adjustments!