Σε αχαρτογράφητα ύδατα πλέει ο κόσμος μετά την ανακοίνωση δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητά τη βέλτιστη λύση για την προστασία της εξωστρέφειας της οικονομίας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα εξετάσει το ζήτημα των δασμών που αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7 Απριλίου, στις 10:00 π.μ., υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συμμετοχές στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σκοπός είναι οι υπουργοί να συντονίσουν κοινές δράσεις και να σχεδιάσουν μια νέα στρατηγική. Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν:
- Δασμούς
- Εξαγωγές, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα.
- Εξωστρέφεια σε νέες αγορές.
Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η παρούσα κατάσταση, η προετοιμασία για την εθνική αντίδραση και η διαμόρφωση ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Αναμένονται επίσης πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, όπως η διευκόλυνση των εξαγωγών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν μέτρα για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με συγκεκριμένους στόχους που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2025, καθώς και άμεσα μέτρα.
Οι υπουργοί προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να ζητήσουν εξαιρέσεις από τους δασμούς για ελληνικά προϊόντα όπως οι βρώσιμες ελιές και η φέτα, τα οποία δεν ανταγωνίζονται τα αμερικανικά. Αξιοσημείωτη είναι και η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι φόβοι για ύφεση στην Ε.Ε. είναι πραγματικοί.
Το ΚΥΣΟΙΠ, που είχε ιδρυθεί το 2019, θα ενισχύσει τη διαδικασία συντονισμού του «οικονομικού κύκλου» υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.
Ο στόχος είναι η οικονομική κυβερνητική πολιτική να επικεντρωθεί, πέρα από τη μακροοικονομία, και στη μικροοικονομία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας.
Στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η απόφαση Τραμπ για τους δασμούς δημιουργεί ένα νέο, αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης στην νέα κατάσταση.
«Αυτή η κατάσταση απεργάζεται μία σαφή απόκλιση από τους σκοπούς που θεμελιώθηκε η Ε.Ε. και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε η οικονομία μας να μην πληγεί σοβαρά από αυτή την αναταραχή,» ανέφερε.
Απάντηση της Ε.Ε. στους δασμούς του Τραμπ
Αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν προγραμματίζει την παρουσίαση πρώτων αντιμέτρων στις αποφάσεις του Τραμπ, με δασμούς σε συγκεκριμένα αγαθά αξίας 28 δισ. ευρώ, προκειμένου να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ανήσυχη για τους δασμούς, που έχουν ευρύτερες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών.
Θα προταθεί μια λίστα αμερικανικών προϊόντων για επιβολή επιπλέον δασμών που θα περιλαμβάνει κρέας, δημητριακά, κρασί, ξ wood, ρούχα καθώς και άλλα προϊόντα όπως τσίχλες και ηλεκτρικές σκούπες.
Σημαντική συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Η πρώτη πολιτική συνάντηση στο επίπεδο ΕΕ μετά την ανακοίνωση των δασμών θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, με συμμετοχή των υπουργών Εμπορίου των 27 κρατών-μελών.
Η απάντηση της ΕΕ θα είναι κρίσιμη, καθώς οι χώρες διαφωνούν σχετικά με την αντίδραση. Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα κοινό μέτωπο για τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναμένονται επίσης διαφωνίες μεταξύ χωρών – όπως η Γαλλία που επιθυμεί σκληρότερη αντίδραση και η Ιρλανδία που ζητά προσεκτική προσέγγιση.
Τα αρχικά αντιμέτρα της ΕΕ αναμένεται να ψηφιστούν την Τετάρτη και θα τεθούν σε εφαρμογή σε στάδια.
Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει παράλληλες συζητήσεις με διευθύνοντες συμβούλους από κρίσιμους τομείς για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των δασμών.